Start van hoofdcontent

VIJFHUIZEN

nl

Vergunning voor monstertruck klopte van geen kanten

20 mei 2015, 12.36 uur · Aangepast 20 mei 2015, 12.47 uur · Foto: ANP

VIJFHUIZEN De gemeente Haaksbergen heeft bij het verlenen van de vergunning voor de fatale monstertruckshow in september te weinig oog gehad voor de veiligheid. Dat concludeert de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) in het rapport over het ongeluk, dat vandaag is gepubliceerd.

Niet alleen de gemeente, maar ook de organisator van het evenement en de bestuurder van de monstertruck hebben de gevaren niet onderkend, aldus de OVV.

Lees ook: Monstertruck Eurol Stuntteam uit Vijfhuizen betrokken bij drama in Haaksbergen

Lessen voor de toekomst
De OVV heeft vooral gekeken naar de vergunningverlening en niet naar de schuldvraag. De bedoeling van het onderzoek van de OVV is dat er lessen voor de toekomst uit getrokken kunnen worden. Dat geldt niet alleen voor Haaksbergen, maar ook voor andere gemeenten.

Lees ook: Monstertruckchauffeur ontkent eerder ongeluk

Volgens de OVV was de vergunningverlening 'in allerlei opzichten gebrekkig'. De Onderzoeksraad wijst erop dat de organisator van het monstertruckevenement veel te laat een vergunning aanvroeg, maar dat de gemeente daar soepel mee omging. Ambtenaren wilden de organisator graag helpen 'mede vanwege het belang van het evenement en zijn goede naam'.

Mario D.
Chauffeur Mario D. uit Vijfhuizen reed op 28 september vorig jaar met zijn voertuig rechtdoor het publiek in. Door het ongeluk kwamen een bejaarde vrouw, een man en een kind van vijf jaar om het leven. Ook raakten 28 mensen gewond. Enkele van hen zijn nog steeds bezig met revalidatie.

Lees ook: Monstertruckchauffeur denkt elke dag aan de ramp

Eerder was de commissie Bezwaarschriften Haaksbergen al bijzonder kritisch over het afgeven van de vergunning. "Had nooit mogen gebeuren'', luidde de conclusie. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar het ongeluk. De rol van Mario D. is daar onderdeel van.