Noord-Holland

NL
V

Oost-Graftdijk: "We kunnen alleen hopen dat die ontsluitingsweg er nu echt komt" [audio]

19 mei 2015, 00.35 uur · Aangepast 19 mei 2015, 00.56 uur · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

OOST-GRAFTDIJK Ruim tien jaar wordt er al over gebakkeleid: een weg die Oost-Graftdijk moet verlossen van voorbij denderende vrachtwagens in het dorpje. Dit zware verkeer rijdt af en aan voor de bouw van een vakantiepark. Vanavond kwam de wethouder de bewoners bijpraten, want hij wil nu echt doorpakken met de aanleg van de weg langs de N244.

Het vertrouwen bij de inwoners van Oost-Graftdijk is ver te zoeken. "Het enige wat we kunnen doen is hopen dat die ontsluitingsweg er nu eindelijk komt", zegt Karien Phaf van Actiecomité Ontsluitingsweg NU!. Ze reageert daarmee op de woorden van wethouder Jan Nagengast. Hij beloofde vanavond dat de aanleg van de langgekoesterde weg medio 2016 begint. "Eerst zien, dan geloven", zegt een andere inwoner van het dorpje.

Lees ook: Oost-Graftdijk trilt op z'n grondvesten
Lees ook: "Het is een zoethoudertje meer niet" 

Het wantrouwen overheerst in Oost-Graftdijk. Dik tien jaar al strijden ze voor een weg die het zware verkeer uit hun dorp houdt. En nu belooft de wethouder een nieuwe koers en een ontsluitingsweg die parallel gaat lopen aan de provinciale weg N244. Een tracé dat eerder geopperd is en strandde bij de Raad van State. "Er moet een streep onder het verleden", stelt Nagengast. Met die streep wil hij ook het wantrouwen dat er tussen alle betrokkenen heerst wegnemen. "We moeten vooruit kijken", is zijn boodschap.

Lees ook: Het Heetste Hangijzer van Graft-De Rijp

abc5media_audio_0