Ga naar Content

'De Stofzuiger'-bus na 40 jaar terug in Bergen: "Hij zit nog als vanouds"

BERGEN Het heeft dik veertig jaar geduurd, maar eindelijk is 'De Stofzuiger' terug in Bergen. De oude bus reed jarenlang tussen Alkmaar, Bergen en Camperduin. Vandaag tijdens een open dag is 'De Stofzuiger' het stralend middelpunt.

"Hij zit nog als vanouds", zegt Piet Mooij, een van de trotse oud-bestuurders van De Stofzuiger. Tijdens de open dag vandaag langs de Kogendijk in Bergen is Piet samen met de bus ere-gast. Graag gaat 'ie nog even achter het stuur zitten. "Dat doet me toch wel wat", zegt hij emotioneel.

De Stofzuiger

Die naam 'De Stofzuiger'? Dat komt door de twee-takt-motor die er in zit. De koeling maakt een sissend geluid, "net als een stofzuiger", legt Piet Mooij uit. "Maar ook de vorm, die had wel wat weg van een stofzuiger".

'Mooi van lelijkheid', zo omschrijft Gerard van den Bosch van de Stichting Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn de bus. "Wij willen 'm binnen twee jaar weer rijdend krijgen. Er moet een hele hoop aan gebeuren, en dat kost ook een hoop geld. Dat hopen we via crowdfunding bijeen te krijgen." Oud-buschauffeur Piet Mooij is blij dat de bus wordt opgeknapt. "Het is de enige in Nederland".

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]