Ga naar Content
Noord-Holland

Fietspad met zonnecellen in Krommenie levert meer stroom op dan verwacht

8 mei 2015, 10.59 uur · Aangepast 8 mei 2015, 12.06 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Stephan Roest

KROMMENIE Het fietspad met zonnecellen in Krommenie, levert meer stroom op dan verwacht. Na een half jaar blijkt het hightech fietspad genoeg stroom op te leveren om een eenpersoons huishouden een jaar van elektriciteit te voorzien.

"We hadden niet gedacht dat het fietspad al zo snel zo veel zou opleveren. Het fietspad ging een half jaar geleden open en heeft nu al bijna 3000 kWh opgewekt. Met die hoeveelheid zonnestroom kan een elektrische scooter 2,5 keer de wereld rondrijden. We kunnen dan ook spreken van een succesvol eerste half jaar", laat een woordvoerder van SolaRoad weten.

Lees ook: Wereldprimeur in Krommenie: Een fietspad dat energie opwekt

Het fietspad in Krommenie is een pilot en bestaat uit 100 meter SolaRoad. De opgewekte energie wordt onder meer gebruikt voor de wegverlichting en verkeersinstallaties. De pilot duurt drie jaar. SolaRoad is ontwikkeld door onder meer TNO en de Provincie Noord-Holland. 

Het fietspad was wereldnieuws toen het in november 2014 opgeleverd werd. Kort daarna waren er problemen met het wegdek. De panelen waren lek en op sommige plaatsen zelfs gebroken.

Lees ook: Wereldberoemd solar-fietspad in Krommenie nu al stuk