Ga naar Content

Nieuw monument voor slachtoffers WOII Rijkswerf Den Helder

DEN HELDER Onder grote belangstelling is vanmiddag op Willemsoord het nieuwe monument onthuld voor de 80 burgerslachtoffers van de oude Marinewerf die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Er bestond al een monument, maar dat was moeilijk bereikbaar. Het stond op het nieuwe Marineterrein waar je niet zomaar naar toe kon gaan. Nu hangt het monument bij de entree van Willemsoord en kunnen nabestaanden het hele jaar door hun geliefden herdenken.

Ontwerp
Schil Schillemans is grafisch ontwerper. Zijn vader kwam om het leven bij het grote bombardement van 19 februari 1943. Hij was toen 31 jaar en zijn vrouw was zo'n zes weken zwanger. Schil heeft zijn vader dus nooit gekend. Dat hij nu het monument heeft kunnen ontwerpen, brengt hem dichter bij zijn vader. In de familie werd er amper over gesproken, het was allemaal te pijnlijk.

Idee
Het plan voor het monument kwam van Cees Rondèl die zich veel met de geschiedenis van Den Helder bezighoudt. Hij kreeg een foto in handen van het bombardement van 1943 en toen is het balletje gaan rollen. De vele bombardementen die Den Helder heeft moeten ondergaan, spelen bij veel inwoners nog een belangrijke rol. Het monument werd maandagmiddag dan ook onder grote belangstelling onthuld.