Ga naar Content
Noord-Holland

Hollands Kroon schrapt lange lijst regels

29 april 2015, 01.23 uur · Aangepast 29 april 2015, 02.24 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Matthijs Gemmink

ANNA PAULOWNA Ongeveer driekwart van alle regels in de Algemene Plaatselijke Verordening van Hollands Kroon wordt geschrapt. Wildplassen, wildkamperen en plakken en kladden staan niet meer op de lijst.

Dat wil overigens niet zeggen dat het nu allemaal mag. Er zijn vaak andere regels die dit soort zaken alsnog verbieden. Wildplassen staat bijvoorbeeld ook opgenomen in het Wetboek van Strafrecht.

Mentaliteit
De gemeente hoopt dat er wat verandert bij de inwoners. Ze moeten elkaar vooral gaan aanspreken op gedrag. Niet alle raadsleden denken dat dat gaat werken. Een klein clubje van vijf raadsleden is bang dat er mensen buiten de boot gaan vallen. Zij vonden juist dat de APV bescherming bracht.

Hondenpoep
Eén van de onderwerpen die wel in de APV blijft staan is hondenpoep. Onder veel inwoners bestond de angst dat de regel over het opruimen zou verdwijnen. Dankzij een motie blijft dat punt nu op de lijst staan. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het kappen van bomen, daar is nog steeds een vergunning voor nodig.

Voorloper
Vanuit heel Nederland wordt er naar de discussie in Hollands Kroon gekeken. Ook op andere plekken wordt de APV ingeperkt, maar nergens zo ingrijpend als in Hollands Kroon.