Ga naar Content
Noord-Holland

"Net alsof we bewust niet zijn geïnformeerd over crematorium" [audio]

21 april 2015, 00.15 uur · Aangepast 21 april 2015, 01.21 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

ALKMAAR Buurtbewoners van de Alkmaarse wijk De Hoef werden vanavond geïnformeerd over het nieuw te bouwen crematorium aan de westrand van Alkmaar. Plannen waar ze niets van wisten, en bovendien is de vergunning al verleend. Dat leverde een pittig avondje op. Grote afwezige tijdens de bijeenkomst: de wethouder.

Woedend zijn de bewoners van De Hoef. Ze zijn naar eigen zeggen nooit op tijd op de hoogte gebracht van het plan om een crematorium naast hun woonwijk te bouwen. En toen ze er van wisten, was het te laat om massaal bezwaar te maken. En dat lieten ruim 60 omwonenden duidelijk merken tijdens een informatieavond over de plannen. "Het is net of we bewust niet zijn geïnformeerd", zegt er een. "De bewoners worden nu voor het blok gezet".

abc5media_audio_0

Tijdens de avond geven de projectontwikkelaar, de architect en Monuta uitleg over de plannen. De zorgen van bewoners over mogelijke reuk- en rook overlast worden grotendeels weggenomen, maar de vraag waarom ze hier niet eerder van op de hoogte zijn gesteld, blijft onbeantwoord. 'Daarvoor moet u bij de gemeente zijn', antwoordt de projectontwikkelaar. En dat leidt tot irritatie.

Wethouder
Want wat de meeste van de aanwezigen ook steekt is de afwezigheid van de verantwoordelijk wethouder (Anjo van de Ven, red.). Twee van haar ambtenaren krijgen de boodschap mee, dat de wethouder nóg maar een bijeenkomst moet beleggen waarin ze komt uitleggen hoe dit allemaal zo heeft kunnen gaan.

Rechter
Ondertussen hebben de buurtbewoners hun laatste hoop gevestigd op de rechter. Afgelopen woensdag boog de bestuursrechter zich over de vergunning. Twee bewoners, die wél op tijd waren met hun bezwaar, een natuurorganisatie en Dela trekken in twijfel of de gemeente die vergunning wel had mogen verstrekken. Binnen 6 weken doet de rechter uitspraak.