Ga naar Content

Eindelijk facelift voor vluchthaven Wijdenes [video]

WIJDENES Het is weer tijd voor de jaarlijkse schoonmaak in de vluchthaven van Wijdenes. De havenmond wordt uitgediept, zodat reddingswerkers, schepen in nood en dagjesmensen de haven weer in en uit kunnen.

Sjaak van de Ruit van de reddingsbrigade Wijdenes staat te glunderen, want niet alleen de haven wordt uitgegraven: er is ook een nieuw bruggetje naar de dijk en er staan nieuwe fietsenrekken. "Dat is mooi en ook nog eens voor Reddingsbotendag op 2 mei. Vooral voor de zomer is het belangrijk."

Probleem
De verzanding van de haven is een jaarlijks terugkerend probleem. Het is voorgekomen dat schepen in nood de haven niet in konden en dat de reddingsboten de haven niet uit konden om hulp te verlenen. Maar ook de recreatie had eronder te leiden; dagjesmensen blijven vaker weg.

Het Recreatieschap West-Friesland heeft beloofd ieder jaar geld vrij te maken voor het baggeren. "We hebben al sinds de 17e eeuw last van het verzanden van de haven en een oplossing voor het probleem is er nog altijd niet."

Een aantal jaar geleden was het plan nog om de haven te dempen. Nu hoopt het recreatieschap samen met de gemeente Drechterland van het haventerrein een nieuwe trekpleister te kunnen maken langs de Westfriese Omringrijk.

abc5media_video_0

Foto: