Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

GGZ: 'Patiënten medicijnonderzoek Heiloo zijn wilsbekwaam'

15 april 2015, 21.50 uur · Foto: Flickr

HEILOO Psychiatrisch patiënten van GGZ Noord-Holland-Noord die meededen aan een onderzoek naar de werking van een medicijn, waren allemaal wilsbekwaam. De 52 patiënten, die lijden aan psychoses, waren hier voorafgaand aan het onderzoek op onderzocht.

Dat heeft een woordvoerder van de organisatie laten weten. GGZ Noord-Holland-Noord reageert op berichtgeving van Zembla. Volgens het onderzoeksprogramma van de Vara heeft de instelling een medisch experiment uitgevoerd op een groep patiënten bij wie dat niet had gemogen. Ook zou een klokkenluider die de experimenten aan de kaak stelde, zijn ontslagen en een spreekverbod opgelegd hebben gekregen.

Lees ook: 'Patiënten kregen experimentele medicijnen bij GGZ-instelling Heiloo'

Volgens de zegsman hebben de patiënten meegedaan aan een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van een geregistreerd medicijn in combinatie met een veelgebruikt antipsychose-medicijn. Deze combinatie wordt al door psychiaters door heel Nederland toegepast omdat patiënten er baat bij lijken te hebben en is vastgelegd in de richtlijnen van de psychiatrie, aldus de zegsman.

Spreekverbod
Volgens hem is er inderdaad een medewerkster opgestapt omdat ze het niet eens was met het onderzoek. "Maar van ontslag was geen sprake'', stelt de zegsman.  "Ook klopt het niet dat zij een spreekverbod heeft opgelegd gekregen. Wel hebben we haar aan het medisch beroepsgeheim gehouden."