Noord-Holland

NL
V

Haarlem vreest komst Outletcenter in Sugar City in Halfweg. "Dat is bangmakerij" [audio]

14 april 2015, 01.49 uur

HAARLEM Eind mei moet de gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude er nog officieel een klap op geven, maar een outlet center bij Sugar City in Halfweg lijkt onafwendbaar. Haarlem vreest een enorme leegloop van winkels. "Dat is bangmakerij", vindt wethouder Raymond van Haeften van Haarlemmerliede.

Van regiocorrespondent @GejaSikma

De wethouder van de kleine gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude begaf zich in het hol van de leeuw. De Haarlemse winkeliers en politici lieten in een debat in hun stad duidelijk weten wat ze van de vergevorderde plannen voor een outlet center op nog geen 10 km afstand vinden. 

Een Spaans bedrijf wil in 2017 bij Sugar City op ruim 20 duizend vierkante meter meer dan 100 winkels een plek geven, met ook veel horeca. Dat zou goed zijn voor 600 arbeidsplaatsen. 

"Maar hoeveel banen verdwijnen er dan wel niet", vroeg voorzitter Jan Meerman van branchevereniging Inretail zich af tijdens het maandelijkse Thorbecke-debat.

Standbeeld
Van Haeften denkt dat Haarlem wel degelijk krachtig genoeg is om er juist een slaatje te slaan. Als er meer buitenlandse toeristen komen om goedkoop te shoppen, vinden ze ook wel hun weg naar de hotels en musea in Haarlem, is zijn redenatie. 

"Als er inderdaad honderden chinezen naar het Frans Hals Museum komen na een bezoek aan het outlet center, dan richt ik een standbeeld op voor Van Haeften", beloofde burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem... 

NH Nieuws/Geja Sikma