Ga naar Content

ME maakt einde aan bezetting Maagdenhuis: 9 demonstranten aangehouden

AMSTERDAM De politie heeft vanochtend een einde gemaakt aan de wekenlange bezetting van het Maagdenhuis. Studenten hielden dit pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet, uit protest tegen het bestuur van de universiteit.

Het pand is nu leeg, hebben de bezetters bekendgemaakt. Buiten op het Spui was het erg onrustig. Meerdere studenten, docenten en andere sympathisanten vertrokken vrijwillig uit het pand en gingen op het plein zitten. 

Arrestaties
Negen demonstranten zijn aangehouden. Zij werden opgepakt voor onder meer belediging van agenten, belemmering en het gooien van een verfbom naar een van de politiepaarden.

Meer dan tien ME-busjes en politie te paard verzamelden zaterdagochtend bij het pand aan het Spui. Het plein was enige tijd afgezet.

Lees ook: 'Krakers richten voor 5 ton schade aan in Maagdenhuis'

De rechter oordeelde vrijdag dat de studenten het pand op korte termijn moesten verlaten. De studenten zelf hadden toegezegd maandag te vertrekken, zodat het festival dat ze dit weekend georganiseerd hebben nog door kan gaan. Zij zijn van plan het festival op het Spui te houden.

In een statement van de Amsterdamse driehoek van gemeente, OM en politie staat dat ze hadden gehoopt dat het bestuur van de UvA en de bezetters na het vonnis van de rechtbank afspraken konden maken over een ordentelijk vertrek uit het Maagdenhuis. "Dat is niet gebeurd'', daarom moest er zaterdagochtend ontruimd worden.