Ga naar Content

De affaire-Hooijmaijers: een overzicht

HAARLEM De van corruptie verdachte ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (53) hoort vandaag welke straf hij krijgt. Volgens het Openbaar Ministerie staat vast dat de vroegere Noord-Hollandse provinciebestuurder zich schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. Hooijmaijers zou zich via allerlei corrupte praktijken hebben laten bevoordelen door vastgoedbedrijven, projectontwikkelaars en grondbezitters. Hoogste tijd voor een chronologisch overzicht:

abc5media_video_3

Waar begon het mee?
Op 31 maart 2010 doen de opsporingsdienst FIOD en de Rijksrecherche na een anonieme aangifte invallen bij Hooijmaijers thuis, bij zijn moeder, en bij zes bedrijven. Onder deze bedrijven waren het Rotterdamse Fortress en het Noord-Hollandse bouwbedrijf Van Erk. In de zaak-Van Erk ging het om het bouwproject Bloemendalerpolder in Muiden, waarin steekpenningen zouden zijn betaald. De gedeputeerde zou in 2007 bijna 60.000 euro hebben ontvangen als hij ervoor zou zorgen dat er meer huizen zouden worden gebouwd dan gepland. Ook kreeg hij gratis vliegtickets naar Turkije en Roemenië.

Op het adres van zijn moeder stond ook een adviesbureau ingeschreven. Zijn vrouw was daar directeur en enig aandeelhouder van. In totaal is toen beslag gelegd op zo'n 1,8 miljoen euro.

In juni 2011 komt er een geheim contract boven water waarin staat dat de provincie voor 50 miljoen euro garant staat voor een bedrijventerrein in Berkhout. Daardoor worden er nog twee vastgoedbedrijven betrokken bij het grootschalige corruptieonderzoek naar Hooijmaijers. Het gaat om Zeeman Vastgoed uit Hoorn en de Ooms Averhorn Groep uit Scharwoude.

Operatie Schoon Schip
Een maand later kondigt de provincie de operatie 'Schoon Schip' aan: alle projecten waarbij gedeputeerde Ton Hooijmaijers tussen 2005 en 2009 bij betrokken is geweest, worden uitvoerig onderzocht.

abc5media_video_0

De reactie van Ton Hooijmaijers op alle aantijgingen? "Ze doen maar!" Aan RTV NH laat hij weten dat hij nooit alleen iets heeft besloten en dat alles met Gedeputeerde Staten is besproken. "Bij de omstreden ondertekening in 2007 waren zelfs twee andere gedeputeerden aanwezig. De inhoud van die stukken zou dan ook genoegzaam bekend moeten zijn bij GS."

Op 21 juli 2011 houden de fractievoorzitters van Provinciale Staten van Noord-Holland een spoeddebat over de rol van Ton Hooijmaijers bij een woningbouwproject in Wognum. Die vergadering wordt gehouden op verzoek van de Ouderenpartij Noord-Holland samen met de PVV en 50Plus. De conclusie is dat operatie Schoon Schip verder werd uitgebreid.

Eind 2011 wordt bekend dat een commissie van drie hoogleraren de mogelijke misstanden bij de provincie Noord-Holland gaat onderzoeken. Het onderzoek moet boven tafel krijgen of provinciebestuurders de afgelopen acht jaar in het geheim deals hebben gesloten.

Voor de rechter
Op 18 oktober 2012 verschijnt Hooijmaijers voor het eerst voor de rechter. Volgens justitie heeft hij zich in de periode 2005-2009 flink laten betalen door projectontwikelaars en bouwbedrijven, voor een totaalbedrag van bijna 350.000 euro. In de aanklacht staat ook dat hij in 2007 ruim 7000 euro aan steekpenningen heeft ontvangen van Fortis Nederland. De gedeputeerde moest zich inzetten om Fortis huisbankier van de provincie Noord-Holland te maken.

Hooijmaijers zelf vindt het een opluchting om bij de rechtbank aanwezig te zijn 'na meer dan 2,5 jaar te zijn verguisd'. "Je kunt geen krant opslaan waarin ik niet reeds schuldig ben bevonden. Normaal gesproken zegt men altijd dat je onschuldig bent totdat het tegendeel bewezen is. Maar in mijn geval geldt: je bent in dit land reeds tevoren veroordeeld. Ik hoef me nergens uit te praten want ik heb het niet gedaan. Dat dit mogelijk is, is te gek voor woorden."

abc5media_video_1

Hooijmaijers mocht teveel zijn gang gaan
Volgens Commissaris van de Koning(in) Johan Remkes zijn de teugels binnen het provinciaal bestuur behoorlijk aangetrokken. "We spreken elkaar aan en we spreken elkaar toe.'' In het rapport Operatie Schoon Schip wordt de vorige commissaris van de Koningin Harry Borghouts verweten dat hij Hooijmaijers te veel zijn gang liet gaan. Hooijmaijers werd daardoor niet of nauwelijks gecorrigeerd in zijn handelen en wat betreft zijn declaratiegedrag.

Remkes vertelt dat hij kort na zijn aantreden berichten kreeg dat 'ambtenaren destijds een aantal keren waren 'ontslagen' door gedeputeerde Hooijmaijers'. "Dat kan dus niet'', aldus Remkes. "Als een commissaris dat soort signalen krijgt over een gedeputeerde, dan moet hij daar iets mee doen.''

Eis: 4 jaar cel
Eind 2013 eist het Openbaar Ministerie 4 jaar cel tegen Hooijmaijers. Volgens justitie heeft Hooijmaijers van meerdere bedrijven geld aangenomen om ze te bevoordelen bij projecten van de provincie Noord-Holland. Hooijmaijers zelf stelt dat hij werkzaamheden heeft verricht voor de bedrijven, maar alleen als ze niets met de (taken van de) provincie Noord-Holland te maken hebben. Uiteindelijk werd hij voor 3 jaar veroordeeld; een woedende Hooijmaijers liet meteen weten in hoger beroep te gaan. Volgens hem is er sprake van een 'gerechtelijke dwaling'.

Hooijmaijers: "Ik wil uw rechtbank bedanken, dat ik eindelijk mijn verhaal heb mogen vertellen. Het zit mij heel hoog. Het neveneffect op mijn gezicht is onevenredig hard. Het is een enorme beproeving geweest. Ik vraag om een snelle en duidelijke uitspraak zodat ik als ondernemer snel m'n brood weer kan verdienen. Ik roep het OM op de strijdbijl te begraven. Ik kreeg het gevoel dat ik stuk moest. Ik wil het boek dicht slaan en iedereen recht in de ogen te kijken. Ik heb vertrouwen in de democratische rechtstaat. Uw uitspraak zie ik met vertrouwen tegemoet".

Hoger beroep
Dat hoger beroep diende in februari van dit jaar. En als het aan het Openbaar Ministerie ligt verdwijnt Ton Hooijmaijers voor 4 jaar achter de tralies.

abc5media_video_2