Ga naar Content
Noord-Holland

Welke kippen leggen bruine eieren? En 4 andere prangende (paas)ei-kwesties

3 april 2015, 14.05 uur · Aangepast 3 april 2015, 14.45 uur
Door: · Foto: ANP/Remko de Waal

AMSTERDAM Pasen nadert met rasse schreden. Christenen vieren dan dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. Maar voor de rest van de bevolking gaat het toch vooral ook om het eten van eieren. Dus vonden wij het de hoogste tijd om een aantal grootse eierenmysteries te ontrafelen.

Welke kippen leggen bruine eieren?
Want willen wij niet allemaal weten waarom de ene kip een wit ei legt, en de ander een bruin exemplaar? Hier het antwoord: het hangt namelijk allemaal af van de oorlellen van de kip. En misschien wist je niet dat een kip oorlellen heeft, maar die zitten vlak bij het oog. Zijn de oorlellen rood dan legt de kip bruine eieren, zijn ze echter wit dan zijn de eieren dat ook.

Albert Truin van het Pluimveemuseum legt het hier nog eens haarfijn uit:

abc5media_audio_0

Waarom zijn gekookte eieren met Pasen traditie, en geen gebakken eieren?
Maar er zijn natuurlijk nog meer prangende vragen die ons gedurende deze dagen kwellen. Waarom is het bijvoorbeeld een traditie dat wij met Pasen gekookte eieren eten, en eigenlijk nooit gebakken eieren?

Dit heeft allemaal te maken met de vastentijd, de 40 dagen voor het Paasfeest. In die periode mochten vroeger een eieren worden gegeten. Daarom was tegen Pasen de voorraad eieren enorm. Kippen stoppen namelijk niet met leggen en de berg eieren moest snel worden opgegeten. Dan is koken het makkelijkst. Overigens was het bij de Egyptenaren gewoonte om elkaar bij het begin van de lente versierde eieren cadeau te geven, dat zullen vast gekookte eieren zijn geweest. Gebakken eieren laten zich ook wat minder makkelijk verstoppen dan gekookte.

Hoe komt het dat een hard gekookt ei blauw kan worden?
Heb je weleens bij je roti zo'n ei gekregen dat helemaal blauw was? Ook daarvan hebben we uitgezocht hoe het kan. We belden met Patricia Schut van het Voedingscentrum: abc5media_audio_1

Door een ei lang te koken ontstaat er dus zwavelwaterstof in het eiwit. Die stof gaat een reactie aan met het ijzer in het eigeel. Het resultaat: op de overgang tussen eiwit en eigeel ontstaat een dun laagje groenige ijzersulfide. Het ziet er dan wel niet lekker uit, het is verder niet schadelijk. Als je je ei niet langer dan 7 minuten kookt, kun je een blauw ei trouwens voorkomen.

Zijn eieren nou gezond of niet?
Lange tijd werd er vanuit gegaan dat het eten van veel eieren ongezond zou zijn omdat het eigeel vol zou zitten met 'slecht' cholesterol. Volgens het Voedingscentrum klopt dat, maar bevatten eieren ook veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, vlees, ei en/of vleesvervangers. Het eten van drie eieren per week past in een gevarieerde voeding. Wil je meer eieren eten, eet dan minder vet vlees, kaas en leverproducten.

Eieren binnen of buiten de koelkast bewaren?
Ook zoiets. Thuis bewaar je de eieren in de koelkast (er ligt niet voor niks zo'n eierhouder in) maar in de supermarkt zijn ze niet gekoeld. Wat is nu het beste? Volgens het voedingscentrum bewaar je de eieren het beste in de doos in de koelkast. Door de koude temperatuur houd je de eieren niet alleen langer vers, het remt ook de groei van bacteriën. Schadelijke bacteriën zoals salmonella en campylobacter krijgen zo minder kans.

In onderstaand filmpje leggen presentator Eddy Zoëy en dr.ir. Jenneke Heising uit waarom je eieren beter in de koelkast kunt bewaren:

abc5media_youtube_0