Ga naar Content
Sport

Column 'Vergeten' Voetbalhelden: Frank Kramer

2 april 2015, 22.15 uur · Aangepast 2 april 2015, 22.47 uur
Door: · Foto: ANP

VOLENDAM Alweer jaren is Frank Kramer voetbalcommentator bij Eurosport. En nee, echt heel veel fans heeft de beste man niet. Zijn gehakkel en gestamel wekt bij het publiek de nodige ergernis op.

Maar goed, Frank Kramer mag dan ook niet de beste wedstrijden van commentaar voorzien: als er op Eurosport een wedstrijd vrouwenvoetbal uit de poulefase voor het EK wordt uitgezonden, dan kun je er donder op zeggen dat Frank Kramer hem van commentaar mag voorzien.
 
Kramer had eind jaren negentig nog wel een meesterlijke actie tijdens een beslissingswedstrijd voor het WK tussen Australië en Iran. -Ook typisch zo'n wedstrijd die hij mag presenteren trouwens-. Australië kon plaatsing nauwelijks nog ontgaan, dus riep Kramer: "Als dit nog fout gaat, neem ik u mee naar de Efteling. En dan mag uw schoonmoeder ook nog mee". Afijn, Frank Kramer stond een paar weken later met een groepje Eurosport-kijkers bij Holle Bolle Gijs en de Droomvlucht.
 
Maar laten we niet vergeten dat Kramer zelf geen onverdienstelijk voetballer was. Hij speelde als profvoetballer bij Blauw Wit, FC Amsterdam, MVV, Telstar, FC Volendam en HFC Haarlem. De linksbuiten verwierf niet zozeer beroemdheid met zijn spel maar veeleer met de acties eromheen. Zo werd hij tijdens een bekerwedstrijd tussen FC Volendam en Ajax door het Amsterdamse publiek voortdurend belachelijk gemaakt. Kramer kreeg de jennende fans stil door, op het moment dat hij voor een vrije trap in de Volendamse muur stond opgesteld, zijn broek te laten zakken en de aanhang van Ajax zijn blote kont te tonen.

Ook viel Kramer op door zijn uitspraken tijdens interviews. Toen hij eens in de rust van een wedstrijd werd geïnterviewd, nam hij de camera en vroeg hij doodleuk of zijn moeder het gas wel had uitgedaan. Blijkbaar vielen dergelijke strapatsen in de smaak bij de AVRO want die omroep vroeg hem om programma's als Avro Sportpanorama en de Frank Kramershow te presenteren.

De echte roem voor de FC Volendam-voetballer kwam als presentator van Hints, je weet wel, dat programma waarin BN'ers uit de C-categorie zich in allerlei kronkels en bochten wringen om een lied, een boek- of een filmtitel te raden. Maar Kramer liet zich op meerdere fronten gelden. Zo scoorde de voetballer in 1976 nog een hit met de gelegenheidsband Full House.

Pas in 2017 is er weer een Africa Cup. Maar je kunt er donder op zeggen dat Eurosport elke wedstrijd hiervan uitzendt, en dat Frank Kramer er het commentaar van doet. Ik ga zeker kijken....

Mark van Wonderen

abc5media_audio_0 

Eerdere columns:
- Marko Pantelic (Ajax)
- Freddy Adu (AZ)
- Melvin Platje (FC Volendam)

- David Loggie (AZ)

- Reinaldo de Lima (Telstar)