Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

In beeld: Waardijk schoenen uit de brand

1 april 2015, 18.32 uur · Aangepast 1 april 2015, 22.18 uur · Foto: NH Nieuws

ALKMAAR Schoenenwinkel Waardijk is uit de as herrezen. Tijdens de Alkmaarse nieuwjaarsbrand gingen drie panden van het 165 jaar oude familiebedrijf in vlammen op.

Na flink zoeken en hard werken is vandaag op een andere plek in de Langestraat een tijdelijke, nieuwe winkel geopend. De opening werd gedaan door burgemeester Piet Bruinooge. Hij trekt zich het lot van de getroffen winkeliers zeer aan.

Cadeau
Winkeleigenaar Bert Waardijk kreeg van hem een symbolisch cadeau: een schilderij met daarop de phoenix die uit de as herrijst. Het tijdelijke onderkomen van Waardijk is gevestigd in de oude Halfordswinkel op een steenworp afstand van de plek waar de brand woedde in de nieuwjaarsnacht.

"Het besef dat alles dat we hebben opgebouwd in één nacht is verwoest, is niet te bevatten," zei Bert Waardijk tijdens de opening. "Wij kunnen niet meer een normale Oud en Nieuw beleven. Vuurwerk in een historische binnenstad zou niet moeten mogen."

Blij
De familie Waardijk is erg blij weer een onderkomen te hebben, en weer schoenen te kunnen verkopen. Want, zo citeerde de trotse moeder van Bert Waardijk: "Zolang er kinderen met voeten worden geboren, gaat Waardijk niet verloren!"

Over een paar weken zal ook de andere getroffen ondernemer Ronald Nordemann zijn tijdelijke kledingwinkel Spaander Mode openen aan het Payglop. In de tussentijd worden plannen gemaakt om op de plek van de verwoestte winkelpanden iets nieuws neer te zetten.