Ga naar Content
Noord-Holland

Had de gemeente de grond wel mogen verkopen?

26 maart 2015, 17.15 uur · Aangepast 27 maart 2015, 09.01 uur
Door: · Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

MUIDEN Volkstuinders uit Muiden moeten plaatsmaken voor de nieuwe woonwijk Krijgsman. Het is het gevolg van een opvallende grondtransactie tussen het Hoogheemraadschap, de gemeente Muiden en vastgoedondernemer KNSF Vastgoed. Zo blijkt uit documenten in het bezit van RTV NH.

Lees ook: Gemeente Muiden offert volkstuinders op aan vastgoedbedrijf

De grond van het Volkstuinencomplex Westbatterij is op één dag twee keer verkocht. Op 11 april 2014 verkocht het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht het perceel aan de gemeente Muiden voor 130.829 euro.

2016
De gemeente verkocht de grond op dezelfde dag en voor hetzelfde bedrag door aan KNSF Vastgoed. KNSF Vastgoed heeft de gemeente vervolgens laten weten dat van het volkstuinencomplex af te willen per 1 maart 2016.  "We zitten hier al 70 jaar en zijn verknocht aan de plek hier", reageert bestuurslid van het volkstuinencomplex Maarten Ingenhousz.

abc5media_image_1

Het wordt schimmig als de gemeente Muiden begin dit jaar aankondigt het bestemmingsplan te willen laten aanpassen van volkstuinen naar tuinen. Daardoor kan de grond onderdeel worden van de nieuwe woonwijk Krijgsman (ontwikkeld door KNSF Vastgoed) en flink in waarde stijgen.

Niet transparant
De verkoop is onderdeel van de schikking, die getroffen is tussen de gemeente en de vastgoedbeheerder na een mislukt vastgoedproject. Over deze afspraken wordt nauwelijks openheid van zaken gegeven. "Het is absoluut geen transparant proces", zegt Rob van Hummel van de politieke partij Ons Muiden Muiderberg.

"Ik vind het buitengewoon vervelend dat je als een gemeente voor de burgers probeert te besturen, dat er dan zaken spelen waar je te weinig controle op hebt", aldus Van Hummel.

Verkoop toegestaan?
De grondverkoop tussen de gemeente en KNSF vastgoed is om nog meer redenen opmerkelijk. In de koopovereenkomst tussen Muiden en het Hoogheemraadschap staat dat opgenomen dat 'het dijkperceel een openbaar karakter krijgt' en 'de gemeente Muiden het beheer van de openbare ruimte' heeft.

Dat lijkt in strijd met de verkoop aan een particuliere partij als KNSF Vastgoed, die er particuliere tuinen van wil maken. In het (concept)contract tussen Muiden en KNSF Vastgoed staat daar niks over opgenomen.

abc5media_image_2

De gemeente heeft bovendien anderhalf jaar geleden beloofd een passende nieuwe locatie voor de volkstuinen te zoeken, maar is die belofte nog steeds niet nagekomen. De volkstuinders hebben daarom een advocaat in de arm genomen.

Geen reactie
Tekenend voor de hele situatie is dat betrokken partijen zich hullen in mist als we een week geleden een reeks vragen aan ze stellen. Eerst vertellen ze allebei snel met een reactie te komen, maar ze komen daar op terug. Het Waterschap zegt dat het bestuur nog over het onderwerp moet praten. Ondanks dat de verkoop al een jaar geleden is geweest.

De gemeente Muiden komt met een vergelijkbare reactie. De wethouder is zich nog aan voorbereiden op het dossier, is het antwoord. Daar zal hij haast mee moeten maken, want komende dinsdag zitten de tuinders met de gemeente om tafel.