Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdam wil strengere controles op chauffeurs Uberpop

18 maart 2015, 11.53 uur · Aangepast 18 maart 2015, 14.40 uur
Door: · Foto: ANP/ Remko de Waal

AMSTERDAM De gemeente Amsterdam wil dat de Inspectie Leefomgeving en Transport strenger controleert op chauffeurs die rijden voor de verboden taxidienst Uberpop.

"Ik ga bij staatssecretaris Wilma Mansveld aandringen op intensivering van de handhaving'', zei wethouder Pieter Litjens (Verkeer). Amsterdam maakt zich grote zorgen over de gewelddadige aanvallen op Uberpop-chauffeurs.  

Geweld
Particuliere rijders van Uberpop zouden belaagd zijn door een groep gemaskerde mannen, gewapend met boksbeugels en hamers. Ook zijn Uberpop-chauffeurs in Amsterdam al enkele malen klemgereden.

"Uberpop mag niet, maar voor eigen rechter spelen ook niet'', zegt Litjens. "Geweld of het dreigen daarmee is onacceptabel.'' Volgens de wethouder ligt er ook een "nadrukkelijke verantwoordelijkheid bij de taxiorganisaties richting de eigen chauffeurs.'' Hij zal op korte termijn ook met deze organisaties gesprekken voeren.

Doorn
Uberpop is een doorn in het oog van officiële chauffeurs, die in tegenstelling tot de Uberpop-chauffeurs aan allerlei eisen moeten voldoen. Daarnaast zijn hun ritten veel goedkoper dan reguliere taxiritten.

Litjens heeft morgen een gesprek met de staatssecretaris van Infrastructuur.