Ga naar Content

Man krijgt boete voor weggooien afval in vuilnisbak

NEDERHORST DEN BERG Albert Oorthuis uit Ankeveen gooit een jaar geleden een aantal enveloppen keurig in de prullenbak, maar krijgt vervolgens een boete van 140 euro. De rechter boog zich vandaag over deze zaak en meer van dit soort opvallende zaken.

Van verslaggever @JoostRTVNH

In een marathonzitting kwamen bij de rechtbank van Lelystad ruim twintig kleine 'economische delicten' aan de orde. Het gaat onder meer over het op straat gooien van een boete, vissen zonder vispas en het te vroeg of verkeerd neerzetten van vuilnis. 

Netjes opgeruimd, toch verdachte
Onder het mom van 'zo zijn de regels', zijn deze boets door opsporingsambtenaren boetes uitgedeeld. De verdachten zijn het niet eens met de boetes en staan daarom vandaag voor de rechter. Zo ook de keurige Ankevener Albert Oorthuis.

Oorthuis had een aantal enveloppen in zijn auto liggen en wilde die opruimen. Hij gooide de enveloppen vervolgens in een afvalbak langs de weg in Nederhorst den Berg en dacht zo netjes te hebben gehandeld. Niet dus. Via het adres dat op zijn enveloppen stond, werd hij getraceerd. Zo was hij was ineens verdachte van een strafbaar feit: het verkeerd weggooien van afval. Boete: 140 euro.

Veroordeling
In de vuilnisbak mag alleen zwerfvuil, zo is de uitleg. Oorthuis begrijpt niets van de boete. "Ik vind het buitenproportioneel voor iemand die zich zo netjes gedraagt." Hij had ook geen idee dat niet alles in de openbare vuilnisbakken mag worden gegooid. "Wie weet dat wel? Het staat er niet op."

abc5media_video_1

De boete van 140 euro wil hij dan ook niet betalen. Hij krijgt deels gelijk, maar wordt wel veroordeeld. Uiteindelijk besluit de rechter dat een waarschuwing op zijn plaats is. Hij krijgt een boete van 140 euro, maar hoeft maar 70 euro te betalen als hij zich de komende twee jaar netjes gedraagt.

Kwijtgescholden
In het algemeen blijkt vandaag dat in beroep gaan tegen de boete loont. Als je maar een goed verhaal hebt en de tijd om naar de rechtbank af te reizen. Boetes worden gehalveerd, alleen voorwaardelijk verklaard of zelfs diverse malen volledig kwijtgescholden. Slechts in een enkele zaak volgt een volledige veroordeling tot het betalen van de boete.  

abc5media_video_0