Ga naar Content

Overzicht: vijf weken oehoe-terreur

PURMEREND Ze hebben 'm: de terror-oehoe uit Purmerend. De afgelopen weken viel het dier tientallen voorbijgangers aan, vaak tot bloedens toe. Een overzicht.

10 februari
De eerste melding van de terror-oehoe komt binnen. In Kwadijk valt het gevaarlijke dier een man aan. Het is voor het eerst in een jaar tijd dat de oehoe weer van zich laat horen.

abc5media_video_0

15 februari 
De terror-oehoe valt een verstandelijk gehandicapte jongen aan. De jongen raakte gewond en zijn gezicht zat onder het bloed"We durven de deur niet meer uit", vertelt zijn begeleider. "Ik gebruik nu een paraplu om mijzelf te beschermen." 

17 februari
De gemeente Purmerend wil een einde maken aan de terreur van het beest. De gemeente heeft een vergunning aangevraagd om de oehoe te vangen. Die procedure kan echter weken duren.

"Het is een beschermde diersoort", legt wethouder Mario Hegger uit. "Mensen kunnen ook weer beroep en bezwaar indienen. Dat hele proces moet goed doorlopen worden."

18 februari
De gemeente Purmerend heeft, in afwachting van de vergunning, een professionele valkenier ingeschakeld om jacht te maken op de terror-oehoe. Waarschijnlijk zal de valkenier de oehoe binnen enkele weken kunnen vangen.

24 februari
Na een paar dagen van stilte slaat de oehoe weer toe. Wederom wordt een gehandicapte jongen van de Prinsenstichting aangevallen. Ook slaat de oehoe toe bij atletiekvereniging NEA Volharding. Een van de leden raakt gewond en moet een hoofdwond laten hechten.

Die avond besluit de atletiekvereniging alle buitenactiviteiten af te gelasten. Ondertussen start de Rabobank met het uitdelen van paraplu's. Hiermee kunnen bewoners zich beschermen als de oehoe hun van bovenaf aanvalt.

abc5media_video_1

26 februari
De terror-oehoe is wereldnieuws. Onder meer de BBC en de Washington Post schrijven over de gevaarlijke uil. "Dutch town takes up umbrellas against rogue owl attacks", kopt de BBC. Bij het Belgische Le Soir gaat de oehoe door het leven als "un mystérieux hibou".

Ondertussen maken verslaggevers van RTV NH de eerste beelden van de terror-oehoe. Ook die beelden gaan de hele wereld over. De oehoe is wereldberoemd geworden en krijgt een heuse artiestennaam

27 februari
Wereldberoemd of niet, het beest gaat gewoon door met het aanvallen van mensen. Ditmaal had hij het gemunt op Dirk Veltmeijer van jeu-de-boulvereniging Purmer Boules. Ondertussen zegt een uilenexpert dat de kans dat de oehoe wordt, gevangen vrij klein is. 

abc5media_video_2

28 februari
RTV NH stelt een lijst samen van oehoe-nummers. Van Oeroend Hard tot The Who: allemaal staan ze in de oehoe-playlist. Beluister 'm hier

2 maart
De oehoe blijkt een gat in de markt. Meerdere ondernemers proberen een slaatje te staan uit de commotie rond de terror-oehoe. Zo kun je Oehoe-cupcakes kopen bij de bakker en 'capoehoeccino' drinken in de koffiezaak.

3 maart
De terror-oehoe mag gevangen worden. De provincie heeft de ontheffing verleend. De gemeente Purmerend is blij met de ontheffing. Een valkenier zal de oehoe met een zogeheten klapval snel vangen, laat de gemeente weten.

4 maart
's Nachts valt hij mensen aan, maar overdag verdwijnt hij van de radar. Tot 4 maart. De terror-oehoe wordt gespot door leerlingen bij een middelbare school in Purmerend. Volgens de scholier die de foto maakte, houdt de vogel zich rustig. Geen van de leerlingen is aangevallen.

abc5media_video_3

6 maart
De oehoe maakt opnieuw een slachtoffer. Een krantenbezorgster wordt tijdens haar ronde aangevallen. Het gezicht van de vrouw zat onder het bloed. "Ik heb een bult zo groot als een kippenei", zegt de vrouw tegen RTV NH. "Ik heb een flinke klap gehad."

10 maart
De terror-oehoe uit Purmerend maakt nog steeds slachtoffers. De 35-jarige Ruben Ruigendijk was aan het hardlopen toen hij werd geraakt. "Ik heb een paar gaatjes in m'n hoofd", zegt hij.

abc5media_video_4

12 maart
Na wekenlang zelf mensen te hebben aangevallen, valt nu ook een mens de oehoe aan. Een onbekende scheen met een laserpen in de oogjes van het dierLaserpennen worden volgens valkenier Bert Schoo uit Beemster gebruikt om ganzen te verjagen.

"De ogen van een uil zijn acht keer licht gevoeliger dan die van de mens. Dat komt dus wel binnen. Het zou ook verjagend kunnen werken. Maar geërgerd raakt de uil zeker."

13 maart
Henry Blekemolen, de schrijver van het oehoelied, heeft aangekondigd dat hij de terror-oehoe op zijn been laat tatoeëren als het lied meer dan 10.000 keer is beluisterd op Youtube en Soundcloud.

's Avonds wordt de terror-oehoe gevangen door een valkenier. De vangst is voor persbureau ANP reden om een persalarm te versturen. Opnieuw is de oehoe landelijk nieuws. Na weken van terreur is het eindelijk rustig in Purmerend.