Ga naar Content
Noord-Holland

'Liquidatie-auto Knokkestraat stond in Eindhoven'

13 maart 2015, 09.00 uur · Aangepast 13 maart 2015, 11.45 uur
Door: · Foto: HFV / Olim Bajmat

AMSTERDAM De geheime operatie van de Amsterdamse politie om een kofferbak met automatische wapens onklaar te maken, was in Eindhoven. De politie gaf eerder al aan dat er buiten de stad opgetreden was, maar wilde niet zeggen waar.

Vier mannen werden begin februari na een wekenlange observatie-actie uiteindelijk aangehouden in de Amsterdamse Knokkestraat, gewapend met kalasjnikovs die de politie eerder buiten hun weten om onbruikbaar had gemaakt. 

Toen wilde de politie alleen kwijt dat dit 'tientallen kilometers buiten Amsterdam' gebeurd was. Dat blijkt nu op een parkeerplaats in Eindhoven te zijn geweest, zeggen bronnen tegen RTV NH en Omroep Brabant.

Door researchverslaggever Ilan Sluis.

De politie maakte eerder wel al bekend dat de arrestatie van vier mannen in de Knokkestraat in Amsterdam-West het resultaat was van een goed voorbereide actie. De gestolen snelle BMW waarin twee van de verdachten bij hun aanhouding reden, werd al weken in de gaten gehouden.

Lees ook: Politie saboteerde wapens van verdachten geplande liquidatie

Amsterdamse onderzoeken

Het Openbaar Ministerie wil niet bevestigen of ontkennen dat de BMW inderdaad in Eindhoven stond. Het enige dat het OM wil zeggen is dat de auto in het vizier kwam door twee Amsterdamse onderzoeken naar zware criminaliteit.

Schieten bij arrestatie
Uiteindelijk werd de auto in de nacht van zaterdag op zondag 1 februari door de verdachten opgehaald. De politie volgde de auto de meer dan 120 kilometer naar Amsterdam. Bij de Knokkestraat werd uiteindelijk besloten in te grijpen. Een arrestatieteam hield vier verdachten van 20 en 21 aan. Daarbij werd geschoten, omdat een van de verdachten een, naar later bleek onklaar gemaakte, kalasjnikov in zijn handen had.

Lees ook: Politie schiet op verdachte in Amsterdam

De mannen waren volgens de politie waarschijnlijk onderweg om iemand te liquideren. De politie zegt een vermoeden te hebben wie het beoogd slachtoffer was, maar wil niet zeggen om wie het gaat. De persoon zou wel door de politie gewaarschuwd zijn.