Ga naar Content

Politieke standpunten: "Er moet géén HOV-busverbinding komen tussen Huizen en Hilversum"

HAARLEM In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zijn we op zoek gegaan naar de Hete Hangijzers van onze provincie. Jullie konden stemmen op het Heetste Hangijzer van Noord-Holland. Maar hoe denkt de politiek over het Hete Hangijzer 'Er moet géén HOV-busverbinding komen tussen Huizen en Hilversum'? De standpunten op een rij:

Ga snel naar het standpunt van een partij: VVD | PvdA | PVV | D66 | SP | CDA | GroenLinks | Partij voor de Dieren | Ouderenpartij NH | 50 Plus | ChristenUnie-SGP | Vrouwenpartij | Hart voor Holland | Piratenpartij | Multicultureel Plus Partij

abc5media_video_0

Lees hier het verhaal: HOV-plannen maken slachtoffers: "Ik heb heel veel zitten huilen"

VVD
Oneens. In het verleden heeft de regio in het Gooi een verzoek gedaan aan de provincie voor een HOV verbinding. Daar is veel voor te zeggen omdat de gemeente Huizen, ondanks haar grootte, een NS station ontbeert. Nu de onderzoeken zijn afgerond en de effecten per tracé zichtbaar zijn geworden is het draagvlak afgekalfd. De VVD is van mening dat een dergelijk grote investering alleen gedaan kan worden als er breed bestuurlijk draagvlak voor is. Als deze ontbreekt moeten de investeringen heroverwogen worden.

PvdA
Oneens.
De PvdA vindt dat de bewoners in van het Gooi recht hebben op een snelle en vooral betrouwbare openbaar vervoersvoorziening. Een grote gemeente als Huizen heeft geen NS station en is aangewezen op de bus. De ervaring op andere plekken in de provincie geeft aan dat de aanleg van een HOV bus lijn op termijn leidt tot een forse toename van het gebruik van het openbaar vervoer (voorbeeld is de Zuidtangent). De provincie is daarom bereid zeer fors te investeren in deze HOV voorziening. Wat de PvdA betreft moet er, uitgaande van het feit dat de HOV er moet komen, in overleg met alle partijen gezocht worden naar het meest passende tracé, waarbij wij ons realiseren dat nooit iedereen helemaal tevreden zal worden.

PVV
Eens.
De PVV is tegen deze verbinding omdat er bij de bevolking geen draagkracht voor is, er 118 miljoen euro gemeenschapsgeld wordt uitgegeven aan een bus verbinding die slechts 2 minuten sneller op het station Hilversum is, het dorp Blaricum dooreen gescheiden busbaan in tweeën deelt en in de praktijk minder halteplaatsen krijgt. Veel beter is het om aanpassingen te doen in de bestaande busbaan.

D66
Oneens.
De Hoogwaardige Openbaar Vervoer (HOV) verbinding tussen Huizen en Hilversum zal het reiscomfort sterk vergroten en maakt het Gooi als regio beter bereikbaar. Bijkomend voordeel is dat de HOV-lijn een schoon alternatief voor de auto is. De betrokken gemeenten hebben overigens zélf aangegeven behoefte te hebben aan het HOV, alvorens de provincie aan de slag is gegaan.

SP
Eens.
De investering van 118 miljoen is veel te groot. De effecten op het overige openbaar vervoer in het Gooi zijn onwenselijk: goedlopende buslijnen met haltes dichtbij drukbezochte plekken leggen het loodje en de betaalbaarheid loopt gevaar, want nu al wordt gedacht aan tariefsverhoging voor de HOV-lijnen.

CDA
Eens.
Het CDA plaatst vraagtekens bij de aanleg van de HOV in het Gooi. Het draagvlak neemt af in de regio en in de politiek af. Daarnaast is de tijdswinst beperkt. Het CDA stelt daarom voor het geld dat voor de HOV gereserveerd is (118 miljoen euro) op een andere manier voor de regio te besteden, wanneer het draagvlak voor de HOV in de regio verdwijnt.

GroenLinks
Oneens.
GroenLinks is een warm voorstander van goed, betaalbaar en betrouwbaar openbaar vervoer. Dat betekent frequent, fijnmazig en goed op elkaar aangesloten, met lange lijnen en korte stops. Bij de aanleg van HOV in ’t Gooi kiest GroenLinks voor het bundelen van de Weg over de Anna’s Hoeve met de busbaan en de spoorlijn bij Hilversum en de meerijvariant over ’t Merk in Huizen en Blaricum. Voor het goed functioneren van HOV in ’t Gooi is de aanleg van een vrije busbaan langs de A27 noodzakelijk. Zo hebben we straks dubbel resultaat: een goede OV-verbinding en een aaneengesloten en toegankelijk natuurgebied!

Partij voor de Dieren
Oneens.
De Partij voor de Dieren wil fors investeren in uitbreiding en onderhoud van Openbaar Vervoer. Maar dit mag niet ten koste gaan van de natuur. De ecologische verbindingen in het Gooi moeten dus volledig en goed worden gerealiseerd.

Ouderenpartij NH
Eens.
Een onzinnig project waar juist ik vanaf mijn aanstelling in 2011 tegen gevochten heb, samen met de Galliërs van Blaricum.

50Plus
Oneens.
We willen die HOV. Over invulling als inpassing Blaricum kan gesproken worden.

ChristenUnie-SGP
Oneens.
Efficiënt en betrouwbaar openbaar vervoer is één van de speerpunten van de ChristenUnie-SGP en daar past deze HOV-busverbinding uitstekend in. De plannen voor Hilversum zijn prima, maar wij willen geen vrij liggende busbaan in Huizen of dwars door de natuur. Voor dat deel van het traject is de meerijdvariant de beste oplossing.

Vrouwenpartij
Eens.
De Vrouwen Partij vindt mobiliteit belangrijk, echter de investering m.b.t. HOV-busverbinding is buitenproportioneel hoog. Vanuit een “uberiseringsconcept” van het openbaar vervoer kan er beter gekeken worden naar een effectievere oplossing. De logistieke problemen m.b.t. bereikbaarheid en de betaalbaarheid van het openbaarvervoer voor de alle bewoners dient zeker centraal te staan. De Vrouwen Partij denkt daarom hieraan aan het “Kutsuplus” project, een Finsproject dat een verbeterde variant is op de belbus (https://kutsuplus.fi/home). Het voordeel van geen dure ineffectieve HOV-busverbinding aanleggen is dat geld elders in de provincie aanbesteed kan worden om het openbaar vervoer gelijk toegankelijk te houden.

Hart voor Holland
Eens.
Zo’n 15 jaar geleden is er een plan bedacht voor een HOV-busbaan tussen Huizen en Hilversum. Ondertussen is buslijn 320 gaan rijden op dit traject: een snelbus, waar de busreizigers zeer tevreden over zijn. Sinds 2 jaar is dit een R-net lijn met snelle bussen en goede informatievoorziening. Er is dus geen enkele noodzaak om nog 118 miljoen euro te steken in het prestigeproject voor een vrije busbaan. Deze busbaan zou voor de busreizigers van Huizen en Blaricum zijn. Gemeente Blaricum is altijd fel tegenstander geweest. Gemeente Huizen probeert er nu uit alle macht van af te komen. Stop dit geldverslindende project! Red duizenden bomen in de Ecologische Hoofdstructuur van de kap.

Piratenpartij Noord-Holland
Oneens.
Omdat (hoogwaardig) openbaar vervoer de voorkeur zou moeten krijgen boven de auto. Juist de provincie moet hierin het goede voorbeeld geven.

Multicultureel Plus Partij
Eens.
M+ is voorstander van goed, betaalbaar en betrouwbaar openbaar vervoer voor iedereen. Verder vinden wij mobiliteit belangrijk. Dit mag echter niet ten koste gaan van de natuur en mag ook niet buitenproportioneel veel kosten. In overleg met de omwonende en n.a.l.v. een duidelijk kosten baten plan kan er worden gekeken naar eventuele alternatieven.

Foto: