Ga naar Content

HOV-plannen maken slachtoffers: "Ik heb heel veel zitten huilen" [video]

HILVERSUM Het is misschien wel het meest omstreden plan van de provincie: een snelle busbaan tussen Huizen en Hilversum. Hoewel er nog geen schep in de grond is gezet, maakt alleen al het plan heftige emoties los. "Ik heb heel erg zitten huilen. Hoe kan iemand zo'n plan bedenken?", zegt Charissa van der Brug.

Onderdeel van de busbaan zou een tunnel bij de Oosterengweg in Hilversum zijn. Bewoners zien vooral op tegen de bouwwerkzaamheden. "Ze willen een scherm van vier meter hoog op 80 centimeter van mijn huis zetten. We zouden dan zo'n 3,5 jaar worden geïsoleerd worden van de buitenwereld; geen licht, geen rust", vertelt Charissa.

Lees ook: De Heetste Hangijzers van Noord-Holland

Alleen al van de plannen slaapt de Hilversumse slecht. "Het is zo frustrerend: je voelt je een woonhuis, geen mens. Het lijkt wel alsof de bestuurders ons vergeten zijn. Hoe kan iemand zo'n plan bedenken?"

Ondernemers in de problemen
Ook voor een bedrijventerrein aan de andere kant van de straat zorgen de plannen voor problemen. Veel panden op het terrein staan leeg. Een direct gevolg van de HOV-plannen, zegt mede-eigenaar van het terrein Cees van Vugt. "De bedrijven zijn straks amper te bereiken als ze gaan bouwen. Een van die ondernemingen heeft besloten de problemen voor te zijn, die hebben na 81 jaar hun biezen gepakt."

Ondernemers die nog wel op het terrein zitten, vrezen voor de toekomst van hun bedrijf als de HOV-plannen doorgaan. "Dat zou betekenen dat ik de winkel zal moeten sluiten en mijn collega's moet ontslaan. In deze tijden voor mensen ander werk zoeken is haast onmogelijk", zegt ondernemer Erik Diekmeier. 

abc5media_video_0

Foto: NH Nieuws