Ga naar Content
Noord-Holland

Ook BN'ers maken vuist tegen metamorfose Zuiderzeedijk [video]

4 maart 2015, 23.54 uur
Door: · Foto: Youtube

VOLENDAM Niet alleen jan met de pet komt in opstand tegen het plan van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) om de Zuiderzeedijk te versterken. Ook bekende (voormalig) Zuiderzeedijkbewoners maken een vuist tegen de metamorfose.

Katja Schuurman, Michiel Huisman, Jort Kelder en André Kuipers leggen in een video uit waarom zij de dijk tussen Hoorn en Durgerdam liever niet zien veranderen. "Nu heeft een stelletje bureaucraten bedacht dat de dijk anders moet", aldus Jort Kelder. "Moeten we anderhalf miljard belastinggeld uitgeven op basis van verouderde technologie en meetgegevens? Kijk nu eens. Die geveltjes. Durgerdam. Eeuwenoud."

De Uitdamse actrice Katja Schuurman vindt het niet meer dan vanzelfsprekend dat de dijk tussen Hoorn en Amsterdam 'sterk en veilig blijft'. "Maar laten we dat alsjeblieft doen op een manier die deze natuur en achthonderd jaar cultuurhistorie in stand houdt. We kunnen het maar één keer kapotmaken."

Ode aan Noordeinde
De video werd vandaag gepresenteerd in Hotel Spaander in Volendam. Tijdens de bijeenkomst zongen de Volendamse dijkbewoners Jan Dulles (3J's) en Dick Plat (BZN) een ode aan het Noordeinde, het Volendamse gedeelte van de Markermeerdijk. 

Bekijk hieronder de video's. 
abc5media_youtube_0
abc5media_youtube_1