Ga naar Content
Noord-Holland

iPad-school Laren gaat dicht vanwege gebrek aan belangstelling

4 maart 2015, 14.25 uur · Aangepast 4 maart 2015, 14.57 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

LAREN iPad-school De Scheper in Laren gaat dicht. De leerlingen van de basisschool moeten na de zomer naar een andere school.

Van onze verslaggever @JoostRTVNH

Aan het begin van dit schooljaar was het nog feest op De Scheper, omdat de school begon met de onderwijsmethode van Maurice de Hond. Hierin staat de iPad centraal. Dat zal maar één jaar duren, want gisteravond werden de ouders ervan op de hoogte gebracht dat de school na dit schooljaar de deuren sluit.

Het leerlingenaantal van de christelijke basisschool liep de afgelopen jaren scherp terug. Volgens een vergelijkingssite voor scholen was het leerlingenaantal in 2009 nog 172, maar was dit in 2014 teruggelopen naar 106. De school hoopte het tij te kunnen keren door een iPad-school te worden, maar dat is niet gelukt. "Dat is tegengevallen", geeft Niek de Kruif toe. Hij is directeur van de overkoepelende scholenstichting Proceon. "Er was te weinig aanwas. Voor volgend schooljaar zouden er nog maar 65 leerlingen zijn."

Conflict directeur
De Scheper kwam het afgelopen jaar regelmatig negatief in het nieuws vanwege een arbeidsconflict tussen de vorige directeur van de school en de directie van Proceon, maar dat heeft volgens De Kruif geen rol gespeeld bij het gebrek aan aanmeldingen danwel er voor gezorgd dat ouders hun kinderen van school hebben gehaald. "Het is heel vervelend en naar, maar er worden in de regio gewoon te weinig kinderen geboren. Ik verwacht dat er nog wel meer scholen moeten gaan sluiten."

De leerlingen van de huidige groepen 5, 6 en 7 krijgen vanaf volgend jaar les in Eemnes. Bedoeling is dat de groepen zoveel mogelijk bij elkaar blijven. De naar schatting 20 onderbouwleerlingen zullen op andere basisscholen in Laren worden ondergebracht. De leerkrachten blijven in dienst. Twee van hen verhuizen mee naar Eemnes en de overige onderwijzers zullen op een van de andere scholen van Proceon aan de slag gaan.