Ga naar Content

"75 sprinters in je achtertuin, een aanslag op je leefgenot"

UITGEEST Het ene moment kijk je nog uit over de prachtige Noord-Hollandse polder en het volgende moment staan er 75 sprinters in je achtertuin. Het is de angst van veel inwoners van Uitgeest, Castricum en Heemskerk. Het gebied tussen de drie plaatsen is namelijk één van de mogelijk locaties voor een opstelterrein voor de sprinters. "Het is een aanslag op ons leefgenot", zegt Ingeborg Steinvoord.

Een opstelterrein is een plek waar treinen worden opgesteld, gerangeerd of worden schoongemaakt. Steinvoord is onder andere bang voor het geluid van de treinen 's nachts. "Tijdens werkzaamheden hoor je 's nachts een zoemend geluid. Als je ligt te slapen is dat echt wel te horen.

Ook maakt ze zich druk over de lampen die het gebied zullen  moeten verlichten. "Dan wordt er gewerkt met fel licht. Lekker dan, zo recht in je gezicht."

Oplossing
Voor de bewoners is de oplossing simpel. Het opstelterrein zou volgens hen prima langs de N203, in de buurt van de A9, kunnen worden aangelegd. "Daar woont helemaal niemand, dus niemand heeft daar last van die herrie."

Wat is jouw Heetste Hangijzer? Stem nu!

Toch is de provincie niet overtuigd van het alternatief. De locatie ligt in de buurt van de Stelling van Amsterdam. Dat gebied staat immers op de Unesco Werelderfgoedlijst, er mag dus niet zomaar gebouwd worden. "Een onzinnig argument", zegt Steinvoord. "Er zijn wel plannen om daar een snelweg aan te leggen, dat mag dan wel. Dit is echt een heel Heet Hangijzer."

abc5media_video_0

Verantwoordelijk gedeputeerde en PvdA-lijsttrekker Tjeerd Talsma kan de bewoners van Uitgeest, Castricum en Heemskerk nog geen uitsluitsel geven. "De opstelplaats komt alleen als we alle voors en tegens goed hebben afgewogen. We zullen kiezen voor de plek die de minste impact heeft op het landschap en het welzijn van de mensen."

Talsma belooft wel dat hij over uiterlijk een jaar uitsluitsel kan geven over de definitieve locatie voor het opstelterrein. 

abc5media_video_1