Ga naar Content
Noord-Holland

Schokkend nieuws: multivitaminen zijn levensgevaarlijk

2 maart 2015, 18.06 uur · Aangepast 2 maart 2015, 20.49 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Heb jij thuis ook een grote pot multivitaminen staan? Als je gezond oud wil worden kun je ze maar beter in de prullenbak gooien, want ze vergroten de kans op kanker en op hart- en vaatziekten.

Dat zegt dokter William Cortvriendt, schrijver van het boek "Hoe word je 100?". In zijn boek beschrijft hij alle wetenschappelijk bewezen feiten over jong en gezond blijven. En daarbij haalt hij ook een heleboel mythes over gezondheid onderuit.

De belangrijkste mythe betreft de multivitaminen die zoveel mensen dagelijks innemen in de hoop dat ze daar gezond oud mee worden. "Terwijl deze multivitaminen juist zeer schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als je ze niet nodig hebt. En de meeste mensen hébben ze niet nodig", aldus dokter Cortvriendt.

Volgens hem is uit een aantal zeer betrouwbare wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat mensen die regelmatig multivitaminen slikken meer kans hebben om kanker te krijgen of hart- en vaatziekten.

Het slikken van vitamine D is overigens juist wél aan te raden, want 80% van de bevolking heeft daar een tekort aan. Ook vitamine C kan geen kwaad, maar volgens de dokter heb je daar verder niks aan.

Luister hier naar zijn verhaal:abc5media_audio_0