Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Verkeer voor blinde met stok riskant: "het is zeldzaam dat auto's stoppen"

24 februari 2015, 16.15 uur · Aangepast 24 februari 2015, 16.35 uur

WEESP Oversteken bij een zebrapad kan erg riskant zijn voor mensen met een visuele beperking. Dat blijkt uit onderzoek van de organisatie KNGF Geleidehonden onder cliënten. De zeer slechtziende Debby Buis uit Weesp kan daar over meepraten: "Het is zeldzaam dat auto's stoppen."

Door haar beperking ziet Buis bijna niets meer. In het verkeer is ze daardoor afhankelijk van haar gehoor, haar blindegeleidehond Tobias en de mensen om haar heen. "Fietsers zijn de meest irritante weggebruikers van allemaal. Laatst brak mijn stok in tweeën toen ik deze per ongeluk in het wiel van een fiets stak", vertelt Buis.

Voorrang
Verkeersdeelnemers dienen een blind persoon met een witte stok en rode ringen voor te laten gaan, maar dat gebeurt lang niet altijd. Uit de steekproef van KNGF Geleidehonden blijkt dat blinden die met blindenstok en geleidehond lopen in het verkeer geregeld te maken krijgen met gevaarlijke en vervelende situaties. Bijna-aanrijdingen met fietsers, auto's die voorrang eisen en scheldpartijen. "Van de tien geleidehondenbazen hebben zeven hier wekelijks of zelfs dagelijks mee te maken'', aldus de organisatie. 

Kleurenblinde hond
"In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het een fabeltje dat de hond ziet wanneer hij over kan steken. Ze kunnen namelijk geen afstand en snelheid inschatten", legt Buis uit. "Ook zien ze geen kleuren, dus het verkeerslicht kunnen ze niet interpreteren. Ik steek pas over als een auto echt stilstaat."

KNGF Geleidehonden roept iedereen op rekening te houden met deze kwetsbare groep in het verkeer. Enkele jaren geleden kaartte de organisatie het probleem ook al aan, maar sindsdien is de situatie volgens haar eerder slechter dan beter geworden.