Noord-Holland

Eurocommissaris Frans Timmermans houdt Willem Arondéuslezing

23 februari 2015, 22.13 uur · Aangepast 23 februari 2015, 22.50 uur

ANP
ANP

HAARLEM - HAARLEM De Willem Arondéuslezing in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem wordt dit jaar gehouden door eurocommissaris en vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.

De organisatie van de lezing stelt zich ieder jaar ten doel iemand uit te nodigen die een lezing kan houden met de eigenzinnigheid van Willem Arondéus, die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in het kunstenaarsverzet.  In 1943 gaf Arondéus, openlijk homoseksueel, leiding aan een overval op het Amsterdamse bevolkingsregister. Na een schijnproces werd hij gefusilleerd in de duinen bij Overveen. 

Lof
Voordat Timmermans eurocommissaris werd, was hij minister van Buitenlandse Zaken. Na de ramp met vlucht MH17 oogste hij lof met emotionele speech voor de VN-veiligheidsraad. Niet veel later sprak hij voor z'n beurt. Hij stelde dat een van de slachtoffers van de ramp een mondkapje droeg, wat er op zou duiden dat ze de ramp bewust hebben meegemaakt. Die uitspraak kwam hard aan bij nabestaanden. 

De lezing, die vorig jaar werd gehouden door schrijver en oud-politicus Boris Dittrich, staat gepland voor 12 mei om 20.00 uur. Kaarten zijn gratis, maar wie erbij wil zijn, moet snel zijn. Na aanmelding krijg je de kaarten op 28 toegestuurd.