Ga naar Content
Noord-Holland

Postuum Yad Vashem voor Menno en Elisabeth Kipp

19 februari 2015, 11.15 uur · Aangepast 19 februari 2015, 14.12 uur
Door: · Foto: Hannah Milde

ENKHUIZEN Els Weinberg: ze mocht toch nog 102 worden en een gezin stichten. Dat was niet gelukt zonder de hulp van de familie Kipp waar Els kon onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. Menno Elisabeth Kipp hebben in Enkhuizen postuum de Yad Vasem-onderscheiding gekregen.

De dochters Courtine en Eva Kipp uit Enkhuizen namen de onderscheiding in ontvangst in het gemeentehuis van Enkhuizen. Hun beide ouders leven niet meer, maar ook de vrouw die zij hebben gered van de Duitsers is niet meer in leven. Zij overleed vorig jaar op 102-jarige leeftijd.

Het joodse meisje Els Weinberg werd in huis genomen bij de familie Kip in het Gelderse Gameren van augustus 1943 tot aan de bevrijding. In dat huis waren ook Duitse officieren ondergebracht. Onder de naam Daisy Peereboom werkte Els als hulp in de huishouding. Zij is meerdere malen door het oog van de naald gekropen. Bij een huiszoeking zei een Duitser tegen Daisy: “Jij ziet er niet als Nederlander uit.” Waarop 'Daisy' in vloeiend Duits antwoordde dat dit inderdaad het geval was, waarop de Duitsers vertrokken.

Verschillende keren werd Menno (dokter Kipp) benaderd door collaborateurs die zich uitgaven als verzetsmensen. Zij trachtten erachter te komen of Menno in het verzet zat en of hij Joodse mensen verborg. Menno en Elisabeth waren zeer zwijgzaam over wat ze meemaakten in de oorlog. Waarschijnlijk kwam dat enerzijds doordat zij beiden zeer bescheiden van aard waren en anderzijds om niet aan alle angst en verschrikkingen, die ze in de oorlogstijd hebben doorgemaakt, herinnerd te worden. 

Zij krijgen de titel ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’. Hun namen zullen voor altijd gebeiteld staan in de Eremuur van Yad Vashem te Jeruzalem.