Ga naar Content

Zoon slachtoffer brugdrama: "Dit mag nooit meer gebeuren" [video]

ZAANDAM Wesley Fontijn, de zoon van het slachtoffer van het dodelijke ongeluk op de Den Uylbrug in Zaandam, wil een schadevergoeding van de gemeente.

Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. "De pijn en het verdriet is groot en zal nooit weggaan. Mijn vader woont op een steenworp afstand van de brug", stelt Fontijn. "Nu probeert hij deze angstvallig te vermijden. Een brug is een verbinding, maar niet voor ons. De Den Uylbrug scheidt ons van mijn moeder."

Nooit meer
Fontijn eist daarnaast dat de gemeente alles op alles gaat zetten om herhaling te voorkomen. "Elke minuut van de dag vraag ik mij af hoe dit heeft kunnen gebeuren", vervolgt Fontijn. "Dit mag nooit meer gebeuren. Niet op de Den Uylbrug, maar ook niet elders."

Lees ook: Brugdrama Zaandam: Den Uylbrug ging open op verzoek monteur

De 57-jarige Marijke Fontijn kwam twee weken geleden om het leven toen de Den Uylbrug waarop ze fietste opeens openging. Ze probeerde zich nog te redden, maar tevergeefs. 

abc5media_video_0

Lees hieronder de hele brief:

Geachte leden van de gemeenteraad,

,,2015 wordt mijn jaar!” Dat zei mijn moeder Marijke Fontijn tijdens de jaarwisseling. Inmiddels weten we dat het anders is gelopen. Op vrijdag 6 februari jl. kwam mijn moeder om het leven bij het brugongeluk op de Den Uylbrug in Zaanstad. Mijn wereld stortte in. En niet alleen mijn wereld, ook die van de rest van mijn familie. De pijn en het verdriet is groot en zal nooit weggaan. Mijn vader woont op een steenworp afstand van de brug.

Dagelijks reed hij er overheen. Nu probeert hij deze angstvallig te vermijden. Een brug is een verbinding, maar niet voor ons. De Den Uylbrug scheidt ons van mijn moeder. Elke minuut van de dag vraag ik mij af hoe dit heeft kunnen gebeuren. Al in 2007 liet de gemeente een onderzoek uitvoeren naar de veiligheidsrisico’s met betrekking tot de brugbediening van de gemeente. De aanleiding hiervoor lag in vier ongevallen. Ook nu laat de gemeente weer onderzoeken wat er fout is gegaan. Een goede zaak, want de onderste steen moet boven komen. Dit mag nooit meer gebeuren. Niet op de Den Uylbrug, maar ook niet elders.

Dát er sprake is van een technische en/of menselijke fout bij de bediening van de brug, daar mag geen twijfel over bestaan. De slagbomen stonden nog omhoog toen mijn moeder de brug op fietste. Dat is inmiddels onomstotelijk vastgesteld. Er stonden camera’s op de brug gericht. Het is een feit dat de brug niet op tijd is gestopt toen het mis dreigde te gaan. Daardoor is het uiteindelijk ook echt gruwelijk mis gegaan. Dit had voorkomen kunnen worden. Immers, als de camera’s werken, de brugwachter goed oplet, hij adequaat handelt en de brug tot stilstand wordt gebracht wanneer de techniek (slagbomen, noodknop) het laat afweten, dan kan het niet misgaan.

Geachte gemeenteraad, ik doe hierbij een beroep op u als volksvertegenwoordigers om aan onze zijde te staan en actief mee te werken aan maatregelen om herhaling te voorkomen. U als hoogste orgaan van de gemeente kunt er op toezien dat het juiste wordt gedaan. De gemeente mag hierin haar verantwoordelijkheid niet ontlopen. Ook vragen wij u uw verantwoordelijkheid te nemen waar het gaat om financiële compensatie van de schade die wij als nabestaanden lijden.

Wij –de nabestaanden- wachten de uitkomst van het onderzoek af hopen dat u als gemeenteraad een stevige vinger aan de pols houdt.

Met vriendelijke groet,

Wesley Fontijn

Foto: HFV Photo Services