Start van hoofdcontent
NL
V

Oud-judoka Van der Geest strijdt tegen obesitas op Haarlemse scholen

5 februari 2015, 22.45 uur · Aangepast 6 februari 2015, 10.56 uur

HAARLEM Een groot deel van de Nederlandse jeugd is te zwaar. Om daar iets aan te doen, proberen oud-judoka's scholieren van het Sterren College en het Haarlem College te motiveren om aan een speciaal traject deel te nemen. En tijdens dat traject worden ze niet alleen gecoacht tijdens het sporten, maar ook bij wat ze eten.

Het initiatief voor het anti-obesitastraject komt van oud-judoka's Koen van Nol, Ruben Houkes en Dennis van der Geest. En waar kun je met deze spierbundels van Kenamju beter aan een traject beginnen dan op de tatami? Precies, daarom kregen zo'n tweeduizend leerlingen de afgelopen week judoles van de heren. "We willen ze bewust maken dat sporten en betere voeding leuke dingen zijn", benadrukt Van der Geest.  

De cursisten leven zich ondertussen flink uit met houdgrepen en heupworpen.  "Je kunt je ei erin kwijt", zegt een meisje. "En je woede erin uiten." Een ander meisje vindt het judoën vooral 'lekker stoeien'. Volgens Van der Geest is judo een perfecte sport om mee af te trappen. "Je gewicht kan in je voordeel zijn", legt hij uit. 

Calorieën verbranden
Doel is om zo'n 150 leerlingen van Haarlemse VMBO-scholen warm te maken voor het traject. Behalve wekelijks judolessen krijgen zij workshops over goede voeding, rust en herstel en over positief denken. Met een speciaal apparaatje kunnen de deelnemers bovendien ook buiten de sportzaal bijhouden hoeveel calorieën ze verbranden en hoeveel ze lopen. 

Bekijk hieronder de reportage vanaf de tatami in Haarlem. 
abc5media_video_0