Ga naar Content
Noord-Holland

OM vernietigde 'bewijsmateriaal' in zaak-Talitha

4 februari 2015, 21.27 uur · Aangepast 4 februari 2015, 22.32 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

HEERHUGOWAARD Het Openbaar Ministerie heeft bewijsmateriaal vernietigd dat inzicht had kunnen bieden in de dood van de Amsterdamse Talitha, die op 17 april 2013 in Heerhugowaard langs het spoor werd gevonden nadat ze was aangereden door een trein.

Dat zegt Sébas Diekstra, advocaat van de nabestaanden van Talitha. Het gaat om haar nagels, die na haar dood zijn afgeknipt en vernietigd. Bovendien is ook de politie verantwoordelijk voor de huidige onduidelijkheid omtrent haar dood. Hij eist daarom nieuw onderzoek naar de dood van de vrouw. 

Lang stond het voor het OM als een paal boven water dat Talitha zelfmoord had gepleegd. Afgelopen maand ging het OM door het stof omdat het op die conclusie moest terugkomen. Hoewel er geen aanknopingspunten waren die op een misdrijf wezen, was er evenmin bewijs voor zelfmoord. 

Lichaam gewassen
Het Openbaar Ministerie heeft vandaag bevestigd dat Talitha's nagels zijn vernietigd. Dat zou zijn gebeurd omdat ze onbruikbaar waren, zo redeneert het OM. Omdat het lichaam van Talitha al was gewassen, zouden eventuele sporen onder de nagels zijn gewist. Een woordvoerder van het OM benadrukt dat haar nagels zijn vernietigd nadat er sectie op haar lichaam was verricht. 

Talitha's moeder is verbijsterd over de vernietiging van de nagels. "Het geeft mij een diep triest gevoel dat er destijds met delen van mijn kind zo onzorgvuldig en respectloos is omgegaan. Er spreekt een grote desinteresse uit. Het is in het kader van het onderzoek een grote fout om bewijsmateriaal zomaar weg te gooien.''

Diekstra vindt dat onbegrijpelijk. "Het gaat hier om delen van het lichaam van Talitha. Als je die als justitie niet meer wilt gebruiken voor onderzoek, dan geef je die terug aan de nabestaanden. Het is onvergeeflijk dat die nagels zomaar worden weggegooid, zo ga je niet met nabestaanden om.''