Ga naar Content

'West-Friesland wil geen windmolens' [video]

HAUWERT Na Berkhout zijn ook de inwoners van Zwaagdijk, Hauwert en Midwoud geschrokken van de windmolenplannen van energiemaatschappijen en de provincie. In het Dorpshuis van Hauwert was daarom zaterdag een actiebijeenkomst.

Van regioverslaggever Maarten Trompert

Het gaat om de plannen die de provincie heeft voor meer wind op land. De provincie moet van het Rijk windmolens plaatsen om te voldoen aan de vermindering van vervuilende stoffen. Omdat de gemeentes daarbij buitenspel zijn gezet, voelen de inwoners van plaatsen waar die windmolens mogelijk komen zich machteloos. Eerder was er al fel protest in Berkhout. Nu laat ook het tweede mogelijke gebied in West-Friesland rond Hauwert zich horen. "West-Friesland land wil geen windmolens", aldus een bewoner van Hauwert, "Zet ze maar op de Afsluitdijk."

Onder aanvoering van de partij Progressief West-Friesland (PWF) gaan de bewoners nu handtekeningen verzamelen. Ook willen ze niet in de overlegclubjes met energie-maatschappijen, agrariërs en de gemeente zitten, de zogenoemde gebiedsateliers. De PWF gaat in de gemeenteraad van Medemblik proberen om het college tot meer actie over te halen. Kijk naar de actiebijeenkomst van zaterdag:

abc5media_video_0