Ga naar Content

De val van burgemeester Nederveen: de feiten

BLOEMENDAAL Burgemeester Ruud Nederveen heeft de handdoek in de ring geworpen. Daaraan vooraf ging een langdurige strijd met de broers Rob en Hans Slewe. De momenten op een rij die de val van de burgemeester hebben ingeleid.

2009
De broers Rob en Hans Slewe kopen het landgoed Elswoutshoek. Ze willen verwaarloosde landgoed opknappen en een nieuw huis bouwen. De gemeente lijkt daar eerst in mee te gaan, maar in de loop van de tijd wordt er om onduidelijke redenen steeds moeilijker gedaan.

2009 - 2013
Het dossier Elswoutshoek is eindeloos en laat zien dat beide partijen het elkaar niet gemakkelijk maken. Het conflict gaat over de aanleg van een paardenbak, bouw van een nieuw huis, maken van lekkages in het dak en het repareren van een hekwerk.

Pogingen om het conflict op te lossen zijn allemaal gestrand. Twee raadscommissies, een onafhankelijke klachtencommissie, de rechter, een projectmanager en ook een commissie waar voormalig Commissaris van de Koningin Harry Borghouts deel van uitmaakte hebben vooralsnog geen oplossing kunnen brengen.

2011
De gemeente is van haar kant de klachten van het tweetal meer dan beu. In een verzoek tot hulp in 2011 aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten spreekt Bloemendaal over de broers als 'nouveau riche', die ambtenaren intimideren.

Mei 2013
De gemeente krijgt keer op keer een tik op de vingers. Zo vindt een klachtencommissie 8 van de 17 al lang slepende klachten volledig (5) of deels (3) terecht. Ernstigste verwijt is dat de gemeente 'vooringenomen' is bij de behandeling van de broers, een verwijt dat het gemeentebestuur overigens ter zijde schuift.

Oktober 2013
Vertrouwelijke gesprekken van de klachtencommissie met Rob en Hans Slewe zijn stiekem opgenomen. Rob Slewe doet aangifte. Het Openbaar Ministerie seponeert de zaak uiteindelijk.

Juli/augustus 2014
RTV NH en EenVandaag onthullen onder meer dat de gemeente Bloemendaal lokale en regionale journalisten onder druk heeft gezet om minder en positiever te publiceren over het conflict. Burgemeester Nederveen maakt zijn excuses en overleeft ternauwernood een motie van wantrouwen.

Augustus 2014
Wethouder Marjolein de Rooij beschuldigt de broers in het Haarlems Dagblad van het intimideren en bedreigen van ambtenaren. Rob Slewe doet aangifte wegens smaad en laster en het schenden van het ambtsgeheim. Het OM doet nog onderzoek.

September - december 2014
De gemeenteraad wil de bewijzen zien, waarop De Rooij haar beweringen baseert. De stukken worden geheim verklaard, maar worden door raadslid van Hart voor Bloemendaal Marielys Roos toch openbaar gemaakt. In de stukken blijkt een verklaring te zitten van een ambtenaar, die zegt zich bedreigd  te hebben gevoeld door Rob Slewe. De externe klachtencommissie heeft echter al enige tijd geleden zich hierover uitgesproken en gezegd dat die verklaring niet klopt. Wethouder De Rooij maakt vlak daarna haar vertrek bekend en nieuw werk in Tanzania te hebben.

Deze week
De oppositie maakt zich boos over het feit dat de gemeente zich bedient van onjuiste verklaringen van ambtenaren over het gedrag van de Slewes. Bloemendaal publiceert zaterdag vervolgens een persbericht met daarin een uitgebreide reactie van de burgemeester, waarin hij ontkent dat de verklaringen vals zijn en niet door de klachtencommissie zijn behandeld. Later moet hij dit rectificeren en toegeven dat hij verkeerde informatie heeft verstrekt. Raadsleden Thera Wolf (PvdA) en Leonard Heukels (Liberaal Bloemendaal) vragen om zijn vertrek, omdat hij de raad verkeerd heeft ingelicht.

Woensdag
Diverse partijen hebben een extra raadsvergadering aangevraagd, maar Ruud Nederveen wacht dat niet af. Hij roept woensdagavond eerst het College bij elkaar en daarna alle fractievoorzitters. Hij vertelt hen dat hij gaat vertrekken en ook wethouder De Rooij stapt per direct op.

Donderdag
Nederveen dient zijn ontslag in en is per direct vertrokken. De Commissaris van de Koning stelt een waarnemend burgemeester aan.
abc5media_video_0

Foto: NH Nieuws / Roderick de Veen