Ga naar Content
Noord-Holland

Bestuurscrisis dreigt in Bloemendaal: oppositie is blunderend gemeentebestuur spuugzat [audio]

21 januari 2015, 08.48 uur · Aangepast 21 januari 2015, 22.18 uur
Door: · Foto: ANP/ Remko de Waal

BLOEMENDAAL Liberaal Bloemendaal en de PvdA eisen donderdag bij een extra raadsvergadering per direct het vertrek van wethouder Marjolein de Rooij. Ze zijn het zat nadat het gemeentebestuur voor de zoveelste keer in de fout gegaan is in het dossier rondom het landgoed Elswoutshoek. De partijen zijn ook klaar met burgemeester Ruud Nederveen en willen dat hij zelf opstapt.

Van regiocorrespondent @GejaSikma en @JoostLammers

Een belastende verklaring van een ambtenaar over intimiderend en bedreigend gedrag van Rob Slewe - eigenaar van landgoed Elswoutshoek - is in een geheim dossier opgenomen, terwijl het eerder door een klachtencommissie als onjuist is bestempeld. Burgemeester Ruud Nederveen ontkende dit eerst nog in een officieel persbericht, maar heeft vandaag toegegeven dat hij fout zat. 

Geluidopnames 
De verklaring van de ambtenaar wordt ontkracht door geluidsopnames gemaakt door Slewe. Fractievoorzitter Leonard Heukels van Liberaal Bloemendaal is verbijsterd. "Ik heb de opnames zelf gehoord en als het mij was overkomen dat er toegezegde papieren niet ter inzage lagen, dan was ik ontploft. Maar hij (Rob Slewe, red.) bleef relatief netjes."abc5media_audio_0

Liberaal Bloemendaal en de PvdA zijn de opstapeling van fouten in de kwestie meer dan zat, zeker nu de fout eerst ontkend werd. "Het moet maar een keer klappen", vindt Heukels. Thera Wolf van de PvdA: "Je kan wel weer excuses aanbieden, maar dat is al 36 keer gedaan. Het is genoeg."

Elswoutshoek 
De twee partijen willen ook een motie van afkeuring indienen tegen wethouder Tames Kokke en burgemeester Ruud Nederveen. Wolf vindt het hele college niet meer te vertrouwen is en Heukels wenst geen enkele gemeente zo'n burgemeester toe. 

Het is de zoveelste fout, die het gemeentebestuur maakt in het al jaren slepende conflict met de broers Slewe. Op 1 augustus vorig jaar overleefde burgemeester Nederveen al een motie van wantrouwen na onthullingen van RTV NH en EenVandaag. Het werd hem zwaar aangerekend dat hij de lokale media had proberen te beïnvloeden. Nederveen beloofde beterschap.

Lees ook: Ruud Nederveen stapt op als burgemeester van Bloemendaal