Ga naar Content

Veel eerbetoon voor Gabriëlle Cevat

Klik op de hoofdfoto om meerdere foto's te bekijken. Onder het artikel kunt u de videobeelden zien.

AMSTELVEEN Op begraafplaats Zorgvlied is donderdagmiddag de vorige week neergeschoten hoofdagente Gabriëlle Cevat begraven. De zwarte rouwkoets met daarin de kist met het lichaam van de 28-jarige vrouw kwam tegen 12.00 uur, onder veel publieke belangstelling, aan bij de begraafplaats.
Rouwstoet
De rouwstoet arriveerde 's ochtends rond 9.45 uur eerst bij het wijkteambureau in Amstelveen-Noord waar de 28-jarige agente werkte. Daar werd even stilgehouden en een uur later vertrok de koets met daarin een witte kist, bedekt met een Nederlandse vlag, lichtblauw-roze bloemen en het hoedje van de agente, richting de begraafplaats. De familie reed er achteraan in geblindeerde limousines. Zes politieruiters begeleidden de koets.
Haar familie liet maandag nog weten dat het haar droom was om ooit bij de bereden politie te werken. Haar lichaam werd daarom vervoerd in een koets.
Gabriëlle Cevat is met korpseer begraven. Vanuit het hele land kwamen er collega's in uniform die Cevat de laatste eer zijn komen bewijzen. Bij het bureau in Amstelveen-Noord en bij begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam vormden zij een erehaag. Bij politiebureaus in het gehele land hangen de vlaggen halfstok.
Cevat werd vorige week woensdagavond laat neergeschoten in Amstelveen toen ze een man wilde aanspreken op zijn rijgedrag. De hoofdagente overleed in een ziekenhuis aan haar verwondingen. De verdachte zit vast.
Toespraken
Onder de aanwezigen bevonden zich ook de minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst, en de Amsterdamse
korpschef Bernard Welten. Tijdens de dienst hielden Welten en burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen een toespraak. In de toespraak van Welten klonken woorden van bewondering en trost door: "Gabriëlle was een fantastische politievrouw.''
Ook spraken haar vriend Matthijs ("We hadden nog zoveel plannen. Ik zal je stralende blik nooit vergeten.'') en enkele van haar vriendinnen.
Vierdaagse
Deelnemende politiemensen hebben donderdag hun derde etappe van de Vierdaagse van Nijmegen onderbroken voor een plechtig moment. Ongeveer driehonderd politielopers in uniform herdachten in de buurt van Groesbeek hun doodgeschoten collega.
Agenten in Rotterdam stonden tijdens de begrafenis in hun eigen stad stil bij de dood van de agente bij een monument voor omgekomen politieagenten voor het hoofdbureau. Agente doodgeschoten in Amstelveen Condoleanceregister Politie Amsterdam-Amstelland Condoleance.nl Plasman advocaat van moordverdachte Agenten in Vierdaagse eren Cevat