Ga naar Content

'Tijdmachine' Huis van Hilde opent dit weekend de deuren: "Ze is een historische vrouw"

CASTRICUM Komend weekend is het zo ver. Dan opent het archeologisch centrum Huis van Hilde in Castricum de deuren voor bezoekers. Wat je kunt zien? "Een enorme overvloed aan archeologische vondsten."

Wie het centrum binnenloopt, ziet onmiddellijk een wassen beeld staan. "Dat is niet Hilde", legt projectleider Van Eerden uit. Toch is het beeld representatief voor wat bezoekers kunnen verwachten. "Deze dame doet iets met een voorwerp dat wij niet zo maar begrijpen. Ze gaat het ritueel deponeren. In het Huis van Hilde ga je terug in de tijd." 

Mekka
Inmiddels liggen er miljoenen vondsten in het depot van het centrum. "We kunnen voorlopig 25 jaar vooruit met het opslaan van nieuwe collecties", legt Van Eerden uit. In de grote zaal staan de 'topvondsten' in de vorm van een klok opgesteld. "Dit is het Mekka van het Huis van Hilde."

Natuurlijk verdient de naamgeefster van het centrum een prominente plek. "Ze is niet geselecteerd op haar uiterlijk", zegt Van Eerden over Hildes mannelijke gelaatstrekken. "Maar ze is wel een historische vrouw."

Vanuit #HuisvanHilde: enthousiasme over archeologie: #NHLeeft #RTVNH om 14:00 pic.twitter.com/BT7UGIKch7

— Huis van Hilde (@HuisvanHilde) January 15, 2015 

NH Leeft kreeg alvast een rondleiding in het Huis van Hilde. Bekijk hieronder de aflevering. 
abc5media_video_0