Ga naar Content
Noord-Holland

Engelse muntjes moeten Zeilende Handelsvaart geluk brengen

7 januari 2015, 17.06 uur · Aangepast 7 januari 2015, 17.29 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Matthijs Gemmink

DEN HELDER Als je als zeeman de wereldzeeën bevaart, stormen doorkruist dan kan een beetje extra geluk geen kwaad. In Den Helder werd daarom vanmiddag een oude traditie in ere gehouden.

Het tweede schip van de Zeilende Handelvaarders kreeg vanmiddag haar masten terug. Om het kwaad te bezweren werd er voor de zekerheid onder beide masten een Engelse munt gelegd. Een oud gebruik maar waarom zou je het risico nemen. Omdat de Nordlys (Noors voor Noorderlicht) van oorsprong een Engels schip is, werd gekozen voor een stuk van één pond  onder de achtermast en een munt van twee pond onder de voormast.

Restauratie
De Nordlys werd gebouwd in 1873 op het eiland Wight maar vertrok al snel richting Noorwegen waar het haar uiteindelijke naam kreeg. Het schip wordt momenteel in Den Helder zoveel mogelijk teruggebracht in haar oorspronkelijke staat. Als alles goed gaat, worden in Maart de eerste proeftochten gezeild. In april moet de Nordlys klaar zijn om vracht te gaan vervoeren. Het eerste schip de Tres Hombres van de Zeilende Handelsvaart gaat de hele wereld over om al zeilend vracht te halen. De Nordlys zal waarschijnlijk in Europa haar geld moeten gaan verdienen met het duurzaam vervoeren van goederen.