Sport

NL
V

Opnieuw kanker geconstateerd bij Bibian Mentel

30 december 2014, 15.13 uur · Aangepast 30 december 2014, 16.55 uur · Foto: ANP/Jerry Lampen

LOOSDRECHT Bij paralympisch snowboardster Bibian Mentel is opnieuw kanker vastgesteld. De kampioene van Sotsji wordt in maart geopereerd aan longkanker. Het is al de vierde keer dat ze aan de vreselijke ziekte behandeld moet worden.

Het jaar begon zo mooi voor Mentel. Op de Paralympische Spelen in het Russische Sotsji pakte ze het goud op het onderdeel snowboardcross. Maar vlak voor de kerstdagen kreeg de inwoonster van Loosdrecht te horen dat er opnieuw kanker in één van haar longen is gevonden. "Ik hou me heel erg vast aan het feit dat ik al drie keer eerder aan mijn longen ben geopereerd, waarbij ze hetzelfde hebben gedaan als wat me nu weer te wachten staat. Een vierde keer zal dan ook zeker wel lukken. Ik heb genoeg om voor te leven", aldus Mentel. 

Ondanks de ziekte blijft ze zo lang mogelijk op het snowboard staan. Mentel: "Toen ik het nieuws net te horen kreeg vroeg ik aan mijn arts wat het plan was. Ik wilde weten of ze me gelijk de volgende week gingen opereren. Dat ging helaas niet, ik moet zes weken geduld hebben. Toen ging ik rekenen. Dan zitten we halverwege februari en de laatste week van februari heb ik het WK. Dus heb ik gevraagd of de operatie twee weken uitgesteld kan worden zodat ik nog het WK kan rijden. Na overleg met de chirurg is daarmee ingestemd en kan ik in februari nog aan het WK deelnemen."

Stoppen met snowboarden en zich nu volledig op haar ziekte storten is voor de olympisch kampioene geen optie. "Ik word zo gelukkig van het snowboarden. Ik kan of zes weken zitten afwachten op de zware operatie en dan wordt het alleen maar erger en groter en zwaarder en nog moeilijker, of ik kan zes weken met mijn leven doorgaan zoals ik het het leukste vind en de mooiste tijd heb. Toen heb ik er voor gekozen om de dingen te doen die ik heerlijk vind en waarbij ik het gelukkigst ben."

abc5media_audio_0