Ga naar Content

Heldenaar Remco van Vliet maakt de bekendste bloemstukken van New York [video]

DEN HELDER De American Dream leeft niet alleen bij Amerikanen, maar ook bij Noord-Hollanders. Heldenaar Remco van Vliet vertrok 21 jaar geleden naar New York, waar hij inmiddels als mede-eigenaar van Van Vliet & Trap event design de bekendste bloemstukken van de Big Apple maakt.

Remco kwam op zijn vijftiende voor het eerst in New York, om zijn oudere broer op te zoeken die daar toen al in een bloemengroothandel werkte. Meteen werd hij verliefd op de stad en hij besloot om na zijn havo-examen terug te komen. Zo gezegd, zo gedaan. "Ik had wel het gevoel dat je hier alles kunt bereiken wat je maar wilt en dat gevoel had ik niet echt in Nederland", aldus de Heldenaar. En dus stond hij de dag na het behalen van zijn diploma om vijf uur 's ochtends te zwoegen in een bloemengroothandel in de Big Apple.

Familiebedrijf 
De keuze om de bloemen in te gaan kwam, hoewel Remco nog niet goed wist wat hij wilde doen, zeker niet uit de lucht vallen: "Vroeger stond ik bollen te pellen in Breezand en ik werkte in Den Helder bij mijn stiefvader Evert-Jan Trap in de bloemenwinkel. Dat is net als je de zoon van een slager bent, dan moet je gewoon helpen en dat deden mijn broer en ik ook op zaterdag." Stiefbroer Cas Trap is inmiddels dan ook de eigenaar van de Dutch Flower Line in New York, waar Remco zijn eerste zeven jaar in de stad ook werkte. Tijdens zijn werk daar had hij een klant die de aankleding voor evenementen in het Metropolitan Museum of Art verzorgde, en op zoek was naar een opvolger.

Lees ook: Droom Zaanse singer-songwriter Angela Moyra komt uit met Amerikaanse tour [video]

Bekendste bloemstukken
De man zag wel wat in Remco en na een tijdje nam de Noord-Hollandse bloemist het over onder de naam Van Vliet & Trap, het event design bedrijf dat hij met broer Cas in 1997 oprichtte. Voor het grootste museum van New York, dat miljoenen bezoekers per jaar heeft, verzorgt hij nu alweer zeventien jaar wekelijks de vijf grote bloemstukken in de aankomsthal. "Die vijf gigantische bloemstukken zijn wel de bekendste bloemstukken van New York", aldus Remco. Daarnaast zijn er ook allerlei evenementen in het museum waarvoor Remco verantwoordelijk is. Hij verzorgt dan naast de bloemen bijvoorbeeld ook de decors, tafelsettingen en het lichtplan.

Onbetaalbare bloemen
"Dat heb je in Nederland niet. In Nederland zijn bloemen veel meer betaalbaar en kun je voor elke prijsklasse wel wat vinden, maar in Amerika is het vooral voor de rijken. Oh en met begrafenissen en bruiloften, dan komen ze met bloemen aan, maar de meeste mensen hebben niet elke week bloemen in huis", legt de Heldenaar uit. Degenen die dat wel hebben, weten Remco te vinden. "Dat zijn miljonairs die elke week bloemen in huis willen hebben voor $5.000 tot $10.000 per week."

Dat een bosje bloemen in New York echt onbetaalbaar is, blijkt wel als Remco zijn broer op een emmer pioenrozen wijst en naar de prijs vraagt. "Die kosten een fortuin, $12,50 (omgerekend €10) per stuk. Dus reken maar uit", is het antwoord. Oh en een bundel van 50 tulpen? Die gaat eruit voor $60 (omgerekend €50). "Het is hier duurder bij de groothandel dan in Amsterdam op de bloemenmarkt."

Verslaggever Steffie van Rhee ging afgelopen maand naar New York en portretteerde daar drie succesvolle Noord-Hollanders. In deze serie reportages verscheen eerder: Droom Zaanse singer-songwriter Angela Moyra komt uit met Amerikaanse tour [video]