Ga naar Content
Noord-Holland

Donatie met vreemd luchtje voor Serious Request

22 december 2014, 15.56 uur · Aangepast 22 december 2014, 16.18 uur
Door: · Foto: ANP

HAARLEM Bij de miljoenen euro's die dit jaar door de 3FM-dj's in het Glazen Huis bijeen wordt gesprokkeld, zit ook een donatie met een luchtje. De 166 euro die twee jongens in het Zuid-Hollandse Zoetermeer ophaalden door zich ten onrechte voor te doen als krantenbezorger, wordt overgemaakt naar het goede doel.

De jongens van 14 en 18 jaar oud belden gisteren bij diverse inwoners van Zoetermeer aan om hen namens een ongeadresseerd huis-aan-huisblad prettige feestdagen te wensen en een fooi in ontvangst te nemen. Een gebruikelijke actie waarmee krantenbezorgers aan het einde van het jaar een extraatje ophalen dat soms wel in de honderden euro's loopt.

Onprofessioneel
De nepbezorgers liepen tegen de lamp door het kaartje dat de jongens aan de bewoners gaven. Eén van de bewoners vond dat kaartje er zo onprofessioneel uitzien dat hij de politie inschakelde. Agenten die op onderzoek uitgingen, troffen de jongens korte tijd later aan. Nadat ze hadden  verklaard dat de kaartjes niet echt waren en ze het deden om aan geld te komen, werden ze aangehouden.  

Ook nam de politie de kaartjes en het opgehaalde bedrag, 166 euro, in beslag.  Omdat niet kon worden nagegaan bij wie precies al het geld was opgehaald is in overleg met de officier van justitie besloten het geld te doneren aan Serious Request. De twee verdachten zijn inmiddels weer vrij. Hen hangt een taakstraf boven het hoofd.