Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Gourmetten levensgevaarlijk voor je vogel!

18 december 2014, 18.00 uur · Aangepast 18 december 2014, 18.25 uur

DEN HELDER Leuk hoor die feestdagen, maar je huisdier zit waarschijnlijk met samengeknepen billetjes. De feestdagen kunnen namelijk levensgevaarlijk zijn voor je hond, kat of vogel. Vooral die laatste kan op gruwelijke wijze sterven als je met het gezin gaat gourmetten.

Jaarlijks vinden honderden vogeleigenaren hun dier dood in het kooitje de dag na kerst. Hoe dat kan? Teflon! Deze anti-aanbaklaag wordt heel giftig als het heet wordt. Vogels die teflon binnenkrijgen sterven meestal vrij acuut. Zelfs een gespecialiseerde vogelarts kan meestal niets meer voor je dier betekenen. Vaak betreft het kerngezonde vogels die het plotseling heel benauwd krijgen doordat de teflon hun longen zo aantast dat er longbloedingen ontstaan.

Kerstbomen en chocolade

Ook met kerstbomen moet je goed oppassen. Dennennaalden kunnen vast komen te zitten in het keeltje van je huisdier. Je denkt dat ze die niet eten, nou dan heb je het gruwelijk mis. Dennennaalden kunnen best lekker zijn! En lost but not least: snoep op de vloer en dan met name chocolade! Zeker met Sinterklaas waarin we nog wel eens een chocoladeletter in onze schoen vinden. Een jonge pub vindt dit leuk om mee te spelen en als de verpakking open is ook lekker om te eten. Een hond kan alleen niet tegen de cacao die in de chocolade zit. Kortom, let goed op wat je doet tijdens de feestdagen! Geen gourmet, geen kerstboom en ook geen chocolade is als je een dier in huis hebt eigenlijk wel het beste! Wil je meer tips? Luister dan vanmiddag naar HiHaHilarius bij NH Spitstijd. Ilse Kootkar van de Dierenambulance in Den Helder legt uit wat je het beste kunt doen.

abc5media_audio_0

Ook iets HiHa-Hilarisch? Mail Sjoerd!
Houdt je man de hele buurt wakker met zijn gesnurk? Kan je schoonmoeder het alfabet boeren op commando of fluit je kanarie het Wilhelmus als je thuis komt? Laat het weten aan onze verslaggever Sjoerd Hilarius.

Stuur een mail met jouw tip naar [email protected]. En wie weet komt Sjoerd bij je langs. Hi Ha Hilarius is er iedere werkdag op RTV NH. Behalve op vrijdags, want dan is Sjoerd vrij!