Ga naar Content
Sport

Louis van Gaal coach van het jaar: "Ik heb niets gewonnen"

16 december 2014, 22.38 uur
Door: · Foto: ANP/Koen van Weel

AMSTERDAM Louis van Gaal is vanavond op het Sportgala uitgeroepen tot coach van het jaar. De huidige trainer van Manchester United leidde het Nederlands elftal op het WK in Brazilië naar de verrassende derde plaats.

Van Gaal kreeg in de Amsterdamse RAI de bijbehorende award uit handen van scheidsrechter Björn Kuipers. Ambivalent, zo omschreef Van Gaal zijn gevoel over het winnen van de prijs.

Niets gewonnen
"Ik heb niets gewonnen'', aldus de oud-bondscoach. "Een derde plaats op het WK. En hier sta ik dan als coach van een bronzen medaille. En we hebben 28 wereldkampioenen en acht olympisch kampioenen in Nederland.''

Van Gaal had desondanks wel een verklaring voor zijn uitverkiezing. "Misschien heb ik deze prijs wel aan de media te danken'', refereerde hij aan de bescheiden rol die Oranje op voorhand werd toegedicht op het WK. "Wij hadden een groep mensen, staf en spelers die maar één doel hadden. En we hebben tegen de stroom in toch de prestatie geleverd.''

Niet voor het eerst
De 63-jarige Amsterdammer werd in 2009 ook al gekozen tot coach van het jaar. Vorig jaar ging de prijs naar schaatscoach Gerard Kemkers, die nu opnieuw tot de genomineerden behoorde. De andere kandidaten voor de coachprijs waren Rob Ehrens (springruiters), Bart Bennema (atletiek), Max Caldas (hockey) en Jac Orie (schaatsen).