Ga naar Content
Noord-Holland

Moedige Moeders vertellen hun verhaal als ouders van een drugsverslaafde

2 december 2014, 17.14 uur · Aangepast 2 december 2014, 17.54 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM Het is de nachtmerrie voor iedere ouder: een kind dat verslaafd raakt aan drugs. Ervaringsdeskundigen Jacqueline Molenaar en Piet Schurink vertellen hierover in het boek 'Dagboek van een Drugsdode'.

In het boek staan fragmenten uit het dagboek van Berry Molenaar, de zoon van Jacqueline. Berry was pas twaalf jaar toen hij voor het eerst in aanraking kwam met drugs. Op 22-jarige leeftijd overleed hij, omdat hij het leven niet meer aankon na jarenlang drugsgebruik. Ook de kinderen van Piet Schurink waren twaalf toen zij voor het eerst drugs gebruikten. Als enige Moedige Vader in het boek vertelt hij zijn verhaal.

Het boek is geschreven op verzoek van de organisatie Moedige Moeders, die dit jaar tien jaar bestaat. De organisatie brengt ouders van (ex-)drugsverslaafden bij elkaar om te praten over hun ervaringen. Daarnaast wil de organisatie verslavingsproblemen bespreekbaar maken. Het boek is geschreven als een waarschuwing voor de jeugd en andere ouders, om te voorkomen dat hen hetzelfde overkomt.

Als tip voor andere ouders die zien dat hun kind verslaafd raakt aan drugs geven Jacqueline en Piet mee dat ze liefdevol maar consequent moeten zijn voor hun kinderen. "Je moet met je kind blijven praten, vragen wat hem dwarszit, vragen hoe zijn dag is geweest", vertelt Piet uit eigen ervaring.

Jacqueline Molenaar en Piet Schurink waren te gast bij NH Lunchroom. Luister het gesprek hier terug:
abc5media_audio_0