Noord-Holland

Vanaf vandaag 1540 vierkante meter Beatles in Alkmaar

29 november 2014, 17.20 uur · Aangepast 29 november 2014, 17.52 uur

NH Nieuws/Isabella Prins
NH Nieuws/Isabella Prins

ALKMAAR - ALKMAAR Een bijzondere dag voor Beatles-fans: vandaag opende aan de Noorderkade in Alkmaar een van de grootste Beatles-museums ter wereld de deuren. Maar Alkmaar had toch al een Beatles-museum? Inderdaad, maar dat museum was met een oppervlakte van 300 vierkante meter een stuk kleiner dan de nieuwe tentoonstellingsruimte.

Drie burgemeesters waren uitgenodigd om de officiële opening te verrichten. Behalve de burgervaders van Alkmaar en Hillegom was ook die van Drechterland aanwezig. Drechterland? Inderdaad, Drechterland, want dat is de gemeente waar Blokker onder valt. En Blokker is het dorp waar de legendarische band op 6 juni 1964 een concert gaf.

Azing Moltmaker
Het museum in Alkmaar herbergt onder meer de grote Beatles-collectie van verwoed verzamelaar Azing Moltmaker uit Krommenie. Moltmaker opende op 6 juni 1981 een eigen Beatles-museum. Daar schreef hij geschiedenis mee, want het was het eerste museum ter wereld dat volledig gewijd was aan de Britse band. Zaterdag kreeg hij uit handen van burgemeester Bruinooge een gouden ere-insigne, als dank voor zijn langdurige inspanning voor het museum.

Toch telde Moltmakers eerste museum slechts 40 vierkante meter. Het nieuwe museum heeft een oppervlakte van maar liefst 1540 vierkante meter en biedt daarom veel meer mogelijkheden om alle attributen, waaronder kleding en instrumenten tentoon te stellen. Natuurlijk mag muziek niet ontbreken op een dag als deze. Daarom luisterde de band Rubber Soul de opening met een optreden op.