Noord-Holland

De echte Wolf of Wallstreet in Amsterdam: leren over een leven vol drank, drugs en geld

19 november 2014, 20.33 uur

NH

AMSTERDAM - AMSTERDAM De man achter de kaskraker Wolf of Wallstreet was woensdag in Amsterdam: Jordan Belfort. In de RAI gaf hij verschillende lezingen over zijn levensverhaal. "Ik bewonder hem ontzettend, ondanks dat hij veel fouten heeft gemaakt,'' zei een toeschouwer.

Hij is één van de bekendste fraudeurs en zijn verfilmde levensverhaal werd een wereldwijde kaskraker: Jordan Belfort. In de film zien we welk uitbundig leven hij had en hoe hij aan de top kwam. Daarnaast wilden belangstellenden weten wat een leven vol drank, drugs en vrouwen met je doet. Het publiek wilde inspiratie putten uit de levenslessen van het bizarre leven van Belfort.

Miljoenen verdienen en aflossen
In de jaren negentig richtte Belfort het bedrijf Stratton Oakmont op. Door op een illegale manier aandelen te verkopen, stroomde het geld al snel binnen. Hij was in de twintig toen hij al vijftig miljoen dollar per jaar verdiende. 

Maar hij liep op een gegeven moment tegen de lamp en werd aangeklaagd voor beursfraude en witwaspraktijken. Door te getuigen tegen andere betrokkenen in de zaak kreeg hij een gevangenisstraf van bijna twee jaar. Eenmaal op vrije voeten had hij nog een schuld af te lossen van 110 miljoen dollar. Met het geld dat hij verdiende door zijn levensverhaal te laten opschrijven en te verfilmen, loste hij zijn schuld af. Ook zijn lezingen wereldwijd moeten wat geld in het laatje brengen. 

abc5media_video_0