Ga naar Content
Noord-Holland

Voorzitter Sinterklaasintocht Haarlem bedreigd om Bloemenpieten

11 november 2014, 15.40 uur · Aangepast 11 november 2014, 16.08 uur
Door: · Foto:

HAARLEM De voorzitter van de Sinterklaasintocht in Haarlem, Marc Schultheis, wordt via e-mail bedreigd omdat er Bloemenpieten meelopen tijdens de intocht. "Bedreigingen, ziektes, NSB'er, landverrader. Kortom, mensen gaan helemaal los in hun creativiteit om te uiten dat ze het niet eens zijn met een toevoeging aan de traditie", vertelt Schultheis aan RTV NH.

"Ze 'adviseren' ons om de Bloemenpieten niet mee te laten lopen", zegt Schultheis. "Er zijn mensen die de intocht willen boycotten of verstoren. We hebben zelfs een mail gehad uit Miami van iemand die zegt: je verpest de intocht van mijn neefje."

Toch maakt de voorzitter zich niet al te druk om de bedreigingen. "Het is zo dwars door alles heen dat je het bijna niet serieus kan nemen dat mensen dat zo doen. Ik word er niet verdrietig van en laat me er niet door intimideren. Wat ons betreft is Sinterklaas nog steeds met Zwarte Piet en wij voegen daar iets aan toe. Als mensen dat dan niet accepteren of helemaal begrijpen, dan kan ik daar niet zo heel veel mee."

abc5media_audio_0

'Treurige zaak'
Mocht er tijdens de intocht daadwerkelijk iets gebeuren, is dat volgens Schultheis een 'ontzettend treurige zaak'. "Als dat gebeurt, dan moeten die mensen zich ernstig gaan afvragen of de discussie wel gaat over Zwarte Pieten of dat ze misschien andere issues hebben."

De politie is op de hoogte van de bedreigingen en de organisatie van de intocht heeft regelmatig contact met de politie. Schultheis wilde niet ingaan op de vraag of er bij de intocht méér agenten aanwezig zullen zijn door de bedreigingen.

De organisatie van de intocht liet eind oktober weten een aantal Bloemenpieten mee te willen laten lopen bij de intocht. "Bloemenpiet sluit helemaal aan bij 'Haarlem Bloemenstad' en is prachtig geschminkt met kleurige bloemen op zijn of haar gezicht", zei Schultheis eerder al tegen RTV NH. "De kleding van de Bloemenpiet is absoluut des Piets. Piet blijft Piet, maar Piet hoeft niet altijd zwart te zijn."