Ga naar Content

Het verdriet van Noord-Holland in acht portretten

AMSTERDAM 116 dagen gingen voorbij sinds de MH17 werd neergehaald boven oost-Oekraïne. Vandaag was er voor 1400 nabestaanden een Nationale Herdenking in de RAI in Amsterdam. In de week voor de herdenking maakten wij acht portretten van nabestaanden, maar ook van mensen die de nasleep van de ramp van dichtbij hebben meegemaakt.

Sherryl Gunawan, Amstelveen
De dood van de 14-jarige Sherryl Gunawan heeft flinke sporen achtergelaten bij dansgroep Dancetech uit Amstelveen. Sherryl stapte op 17 juli met haar ouders en broer aan boord van vlucht MH17 en kwam nooit meer terug. "Er was geen dag dat ik haar niet zag", zegt vriendin Sarina Kas. "Het ging van altijd met elkaar zijn, maar helemaal niets".
abc5media_video_0


Chauffeur van de MH17-rouwstoet, Herman Korenwinder
"Ik vond het een eer om het te doen, dat ik hiervoor gevraagd ben." Herman Korenwinder was één van de chauffeurs in de rouwstoet die de slachtoffers van de MH17 van Eindhoven naar Hilversum bracht.

abc5media_video_1


Cor Schilder, Volendam
De 33-jarige Cor Schilder en zijn vriendin Neeltje Tol zaten samen in de MH17. Cor speelde in de band Vast Countenance, die hun drummer nog elke dag missen.

abc5media_video_2


De bloemenzee op Schiphol
Duizenden bloemen, kaarten en knuffels. Kort na ramp met de MH17 werd Schiphol, waar de Boeing eerder die dag opsteeg, dé plek waar nabestaanden, vrienden, collega's en wildvreemden naar toetrokken. Er ontstond een bloemenzee die wekenlang tot ongekende proporties groeide.

abc5media_video_3

Guust en Toos Moors, Middenmeer
Met het verlies van Guust en Toos Moors uit Middenmeer verlies is een groot gat in de samenleving daar geslagen. Onder meer op de menvereniging waar Guust een trouwe bezoeker was.

abc5media_video_4


Joep Lange en Jacqueline van Tongeren, Amsterdam 
Joep Lange (59) was hoogleraar infectieziekten bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en een van de meest invloedrijke aidswetenschappers ter wereld. Zijn partner Jacqueline van Tongeren (64) was woordvoerder van het AMC. Samen waren zij onderdeel van een delegatie die op weg was naar een groot aidscongres in het Australische Melbourne.

abc5media_video_5


Van Veldhuizen-Merckelbach, Haarlem
Indrukwekkend en verdrietig. Zo herinneren Haarlemmers de herdenkingsdienst voor de familie van Veldhuizen-Merckelbach die is omgekomen bij de ramp met vlucht MH17. Niet alleen bij de nabestaanden, maar ook op de kerkdienaren die de dienst in augustus leidden maakte de herdenking diepe indruk. In aanloop naar de nationale herdenking, maandag in de RAI, gaan wij nog een keer terug naar de St Bavo-basiliek in Haarlem.

abc5media_video_6

Familie Smallenburg, Hilversum
Charles en Thérèse Smallenburg kwamen met hun kinderen Werther en Carlijn om toen ze op weg waren naar Maleisië. De zus van Thérèse, Cécile Brouwer, kan het verlies nog steeds niet bevatten.

abc5media_video_7

Lees ook: In memoriam: De Noord-Hollandse slachtoffers van de MH17-ramp
Lees ook: Ontroerend gedicht: "Wanneer kan ik je weer knuffelen? Dat gaat niet meer'' [video]
Lees ook: De littekens van MH17; Een indrukwekkende compilatie
Lees ook: Samenvatting: Noord-Holland herdenkt slachtoffers MH17