Ga naar Content

In memoriam: Joep Lange en Jacqueline van Tongeren, Amsterdam

AMSTERDAM Op 10 november herdenken we alle slachtoffers van de ramp met de MH17. In de week hiervoor staan we in het bijzonder stil bij de meer dan 50 Noord-Hollanders die hierbij om het leven kwamen. Onder hen ook Joep Lange en Jacqueline van Tongeren uit Amsterdam, die beiden streden tegen aids.

Joep Lange (59) was hoogleraar infectieziekten bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en een van de meest invloedrijke aidswetenschappers ter wereld. Zijn partner Jacqueline van Tongeren (64) was woordvoerder van het AMC. Samen waren zij onderdeel van een delegatie die op weg was naar een groot aidscongres in het Australische Melbourne.

"Hij was een grote inspirator voor iedereen die iets wilde doen aan de aidstragedie in Afrika en Azië", zegt de voorzitter van de raad van bestuur van het AMC, Marcel Levi. "Een man ook die geen verschil maakte in of hij nu te maken had met een patiënt of met de Clintons, waar hij met succes bijdragen wist los te praten voor zijn projecten. Het was zijn oprechte gedrevenheid en charisma die aanstekelijk werkte en die mensen bij elkaar bracht. Een internist, een diplomaat, een onderzoeker, een wereldverbeteraar."

"Jacqueline was een mooie, fijngevoelige vrouw wier leven bestond uit geven. Ze gaf tijd, aandacht en inspanning en vroeg daar niets voor terug. Ze vroeg zich altijd af hoe zij de ander kon helpen, en dat deed ze dan ook - waarbij ze niet zelden haar eigen behoeftes opzij schoof", zo zegt een vriend in Het Parool.

Jacqueline werkte ooit als verpleegkundige voor patiënten met hiv-aids. "Ons laatste contact was een sms die Jacqueline me stuurde vanuit het vliegtuig enkele minuten voor het opstijgen. Ze vertelde hoe ze zich al verheugde op de lekkere Aziatische hapjes die op het menu stonden. 'Ik moet je nu laten, we vertrekken'."

Lees ook: In memoriam: De Noord-Hollandse slachtoffers van de MH17-ramp

Lees ook: Omgekomen AIDS-expert herdacht

abc5media_video_0

Foto: ANP