Ga naar Content

Hilversum herdenkt razzia; Henk Kolman (88) komt nog elke week op de plek des onheils

HILVERSUM Een moeilijke dag voor de 88-jarige Henk Kolman: precies 70 jaar geleden werd hij samen met duizenden andere Hilversummers weggevoerd. Ze werden gedwongen om te werken voor de Duitsers.

Het is 23 oktober 1944 als zo'n 3500 mannen in alle vroegte door Duitse soldaten van hun bed worden gelicht. "Ik kwam de poort uit met de fiets om naar mijn werk te gaan. Daar werd ik met gebrul en geschreeuw teruggestuurd naar huis", vertelt Kolman. 

De mannen worden gedwongen om naar het Sportpark te gaan. Daar moeten ze zich registeren voor de zogenaamde 'Arbeitseinsatz', de gedwongen inschakeling van arbeiders in de Duitse oorlogseconomie. "Ik heb nog geprobeerd om mijn kantoor te bereiken, waar ik een schuilplaats had. Dat lukte niet want alle kruispunten waren afgezet." Die middag en avond vertrekken ze in verschillende transporten richting Amersfoort. 

Uiteindelijk belandt Kolman aan het front waar hij zwaargewond raakt. Gelukkig overleeft hij de oorlog en is hij één van de weinigen die het verhaal van de Hilversumse razzia nog kan navertellen. "Dat is een groot wonder. Ik denk er vaak over na." 

Na 70 jaar heeft Kolman nog steeds niet die verschrikkelijke periode afgesloten. De afgelopen jaren heeft hij namelijk actief gesport bij de Gooische atletiekclub, de plek waar alle mannen destijds bij elkaar werden gebracht. "Dat is heel moeilijk."

Kijk hier naar het item dat verslaggever Joost Lammers maakte met Kolman: abc5media_video_2

Hilversum staat vanavond rond 18.00 uur stil bij de razzia. Daar zal ook gelegenheid zijn om bloemen te leggen bij het monument.

Kijk hier naar het hele interview met Henk Kolman: abc5media_video_1

RTi Hilversum maakte een documentaire over de razzia: abc5media_video_0

Burg. Broertjes legt krans nabij monument atletiekbaan ter nagedachtenis dwangarbeiders in 1944 weggevoerd uit Hsum. pic.twitter.com/nhCrZBNaxG

— Gemeente Hilversum (@GemeenteHsum) October 23, 2014